'Dijital Sanayi Operatörleri' Geliyor

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Sanayi ve Teknoloji Derneği arasında, üretim ağlarında dijital çağın gereksinimlerini karşılamak ve yeni nesil teknisyenlerin istihdamını sağlayacak meslek statüsünü belirlemek amacıyla 'Dijital Sanayi Operatörü Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü' imzalandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Sanayi ve Teknoloji Derneği arasında, üretim ağlarında dijital çağın gereksinimlerini karşılamak ve yeni nesil teknisyenlerin istihdamını sağlayacak meslek statüsünü belirlemek amacıyla 'Dijital Sanayi Operatörü Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü' imzalandı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu toplantı salonunda gerçekleşen iş birliği protokolü törenine, MYK Başkanı Adem Ceylan, Sanayi ve Teknoloji Derneği Başkanı Mehmet Serdar Tufan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

MYK Başkanı Ceylan, kurumun, Türkiye'deki çalışma koşulları ile ilgili mevzuatı dikkate alarak uluslararası standartlara uygun, nitelikli elemanları çalışma hayatına kazandırdığını belirtti.

Bu doğrultuda yürütülen çalışmaları anlatan Ceylan, ortaöğretim ve yükseköğretimde, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı ile iş birliği içinde olduklarını kaydetti.

Ceylan, belirlenen standart ve yeterliliklere göre eğitim süreçleri ile meslek edindirme programları düzenleneceğini aktararak, 'Kurumumuz tarafından akredite edilen uluslararası akreditasyona sahip kişilere ölçme değerlendirme yapılmak suretiyle kişilerin mesleki bilgi ve becerileri değerlendirilip kendilerine mesleki yeterlilik belgesi verilmiş olacak.' dedi.

Türkiye'de ve dünyada bilim, teknoloji ile sanayileşmenin ışık hızıyla gelişerek değiştiğini ancak tek başına sanayileşmenin yeterli olmayacağını ifade etti.

Sanayide çalışacak elemanların niteliklerinin geliştirilmesi ve teknolojik gelişmelere uygun şekilde üretim yapılabilmesinin önemine dikkati çeken Ceylan, 'Ülkemizin sanayideki gelişim ve değişimini bu ölçüye taşımak için bu önemli bir husustur. İmzalayacağımız protokolün 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine ulaşmamızda önemli bir mihenk taşı olacağını umuyorum.' ifadelerini kullandı.

- 2023 yılında en az 500 bin kişilik istihdam

Sanayi ve Teknoloji Derneği Başkanı Mehmet Serdar Tufan da Türkiye'nin, hedefleri için ihtiyaç duyacağı nitelikli personelin yeteneklerinin bugünden belirleneceğini kaydetti. Tufan, meslek standardı çalışmasının, 'Üreten Türkiye' yolunda atılan en değerli adım olacağını vurgulayarak, şunları söyledi:

'Zengin doğal kaynakları olmayan ülkemizde üretimin ana gücü sanayimizin inovasyonu ve teknoloji kapasitesine bağlıdır. 2023 yılında en az 500 bin kişilik istihdamın gerçekleşeceğini umuyoruz. Bu amaçla, özellikle meslek lisesi ve meslek yüksek okulları mezunu gençlerimizin, yeni dijital dönemin gereksinimlerine hakim, nitelikli ara eleman olarak istihdam piyasasına katılmalarını sağlayacak 'Dijital Sanayi Operatörü' meslek standardı için MYK ile beraber çalışmaya başlayacağız, hayırlı olsun.'

Konuşmaların ardından, MYK ile Sanayi ve Teknoloji Derneği arasında 'Dijital Sanayi Operatörü İşbirliği Protokolü' imzalandı.

- Dijital sanayi operatörleri nasıl çalışacak?

Dijital sanayi operatörlüğü kapsamında yeni nesil teknisyenler, üretim iş ve süreçlerinde endüstriyel programlama ve uygulama geliştirme, dijitalleştirme ile ölçümleme yeteneklerine sahip olarak, tesislerin, bulut, siber güvenlik gibi temel dijital gereksinimlerini belirleyecek.

Bu yönde planlama yapacak dijital sanayi operatörleri, alt yapı testlerinin sürekliliğini sağlayarak süreci aksatan nedenleri tespit eden faaliyetleri de yürütecek.
Kaynak: AA