Denizli'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu Açıklaması 1 Kişi Tutuklandı

Denizli’nin Pamukkale ve Baklan ilçesinde düzenlenen operasyonda Roma ve Bizans dönemine ait sikke, çeşitli dönemlere ait tarihi eser ile kazı sırasında kullanılan patlayıcı ele geçirildi. Yakalanan 3 şüpheliden İran uyruklu şahıs çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Denizli'de Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyonu Açıklaması 1 Kişi Tutuklandı
Denizli İl Jandarma Komutanlığı tarafından Pamukkale ve Baklan ilçelerinde tarihi eser ve izinsiz kazı çalışması yapan şahıslara yönelik operasyon düzenlendi.

İlk önce Pamukkale ilçesinde operasyon düzenleyen ekipler, Roma ve Bizans dönemine ait sikke satmaya çalışan S.Ö.’yü yakaladı. Ekipler, sikkeleri de ele geçirdi.

Baklan ilçesinde kaçak kazı yapıldığı ihbarını alan jandarma ekipleri, O.A. ve İran uyruklu M.A,’yı kazılarda kullanılan potasyum nitrat ve kükürt ile yapılmış el yapımı patlayıcıyı patlatacakları esnada yakalandı. Olay yerindeki patlayıcı düzeneği, bomba imha uzmanlarınca yerinde kontrollü olarak patlatılarak imha edildi.

Operasyonlar kapsamında, Roma ve Bizans dönemlerine ait 53 adet sikke, 4 adet toprak kandil, 3 adet dedektör, 1 adet jeneratör, 1 adet akü, 2 adet kazıyıcı, 1 adet kazma, 1 adet kürek, 4 adet kuru sıkı tabanca ve el yapımı patlayıcının hazırlanmasında kullanılan kimyasal madde ele geçirildi.

Jandarma ekipleri ele geçirilen kaçak malzemelere ve tarihi eserlere el koyarken, operasyonlarda 3 kişi gözaltına alındı. Emniyetteki sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 2’si adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, İran uyruklu M.A. tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Kaynak: İHA