'Ameliyatsız Hemoroid Tedavisinde 1 Günlük İstirahat Yeterli Oluyor'

Medicalpark Karadeniz Hastanesi Genel Cerrahı Dr. Asiye Yenisolak, hemoroidin lazerle tedavi yönteminin yüksek ısı ile o bölgedeki damar yumağının küçük bir delikle yakılmasıyla oluştuğunu söyledi.

'Ameliyatsız Hemoroid Tedavisinde 1 Günlük İstirahat Yeterli Oluyor'
Hemoroid tedavisi hakkında bilgiler veren Medicalpark Karadeniz Hastanesi Genel Cerrahı Dr. Asiye Yenisolak, hemoroidin damarsal yumak olduğunu dile getirerek, “Makat bölgesinin dış kısmında yastıkçı görevi görür. Ama bazı durumlarda kabızlık, ishal, hamilelik dönemlerinde karın içi basıncın arttığı dönemlerde bu damarsal yumak büyüyerek sarkmaya ve ele gelir ve hastanın şikayetleri artmaya başlar şişme, kanama, makatta ağrı, yanma sızı meydana gelir” dedi.

Yenisolak, evrelerine ayrılan hemoroit tedavisinde ilk evrelerde medikal yöntemle tedavi edilebildiğini kaydederek, “4. evre cerrahiye uygun olmakla birlikte 1.2. ve 3. evreler için lazer tedavisi uygundur. Lazerle tedavi yöntemi yüksek ısı ile o bölgedeki damar yumağının küçük bir delikle yakılmasıyla oluşur. Yakılan bölgedeki damar yumağı büzülerek yapışır. Ve hastanın şikayetleri ortadan kaldırılmakla birlikte tedaviden sonra ağrı olmadığı için kişi işine okuluna dönebilir. Uygulama ağrısız olduğundan narkoz gerektirmez, kanama hiç olmaz ya da ameliyata kıyasla belirgin ölçüde az olur. Neşter gibi kesici alet kullanılmadığından kaslar hasar görmez, makat kasları kesilmediğinden dışkı ve gaz tutamama problemi yaşanmaz. Geniş doku çıkarmak gerekmediğinden makat darlığı gelişmez” şeklinde konuştu.

Ameliyatsız hemoroid tedavisi olması nedeniyle 1 günlük bir istirahatın yeterli olacağını vurgulayan Yenisolak, “Fakat hemoroid ameliyatı ile yapılan tedavi tekniklerinde ise 2 aya varan süreçte istirahat gerektirebilir. Çünkü yapılan kesik alan iyileşmesi zaman alır. Makat kısmında yapılan tedaviler hastaların her zaman utanması ve sıkılmasına neden olmaktadır. Bu sorunu aşmak için tedavi 8-10 dakika içerisinde tamamlanmakta olup tekrarlama ihtimali yoktur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA