'Yatak İhracatındaki Payımızı Yüzde 30'A Çıkarmayı Hedefliyoruz'

Yatsan Üst Yöneticisi Bahçeli: '(5 yılda) Yatsan olarak, Türkiye'de 220 mağaza olmayı, dolar bazında şirket değerini 2 katına, ciromuzu 3 katına ve Türkiye yatak ihracatındaki payımızı yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyoruz' 'Geçen yıl ciromuz 175 milyon liraya ulaştı. Bu yılki hedefimiz ise 210 milyon lira' 'Yatsan, bundan böyle ev tekstili ürünleriyle de 'Yatsan Maison' adıyla mağazalarında sizleri bekliyor olacak' 'Yatırımla ilgili birkaç senaryo üzerinde çalışıyoruz. Büyüme projeksiyonları için yatırımlarımızı 2 kat artırmak zorundayız. Bir, mevcut kalmak istediğimiz senaryomuz var. Bir de yatak fabrikasını taşıyarak diğer mobil üretimini mevcut kampüste büyütmek. Aşağı yukarı 78 milyon lira mertebesinde bir başlangıç yatırımı görünüyor'

Yatsan Üst Yöneticisi (CEO) Gökalp Bahçeli, Yatsan'ın 5 yıllık büyüme hedeflerine ilişkin, 'Yatsan olarak, Türkiye'de 220 mağaza olmayı, dolar bazında şirket değerini 2 katına, ciromuzu 3 katına ve Türkiye yatak ihracatındaki payımızı yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyoruz.' dedi.

Bahçeli, Antalya'da düzenlediği basın toplantısında, uluslararası düzeyde kabul görmüş kalitesiyle Yatsan'ın dünyanın dört bir yanında 68'lik tavsiye skoru ile en çok tercih edilen marka olduğunu söyledi.

Normal bir insanın yaşamının üçte birini uyuyarak geçirdiği, ömrünün 200 bin saatini yatakta harcadığı düşünüldüğünde yatağın konforunun bedensel ve ruhsal sağlık için ne kadar önemli olduğunun daha iyi anlaşılabileceğini ifade eden Bahçeli, şöyle devam etti:

'İşte tam da bu nedenle sürekli kendimizi yenilemekten, müşterilerimizin memnuniyetini en üst seviyede tutmaktan öteye gitmeyi amaçlıyoruz. Bu kusursuzluğa ulaşma çabamızı hedefine ulaştırmak için teknoloji anlamında kendimizi daha da geliştiriyor, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Yeni ürünlerimiz, yeni markalarımızla birlikte Yatsan olarak 2021'e kadar bir büyüme planı çizdik.'

Türkiye'de perakende pazarında yılda 3 milyon adet yatak satıldığını belirten Bahçeli, ABD'de sektörün büyüklüğünün 7,8 milyar dolar iken, Türkiye'de yatak pazarının büyüklüğünün 863 milyon lira olduğunu, yatak pazarının 2015’ten 2016’ya yaklaşık yüzde 8’lik büyüme gösteren, en dinamik, en hızlı büyüyen alan olarak karşılarına çıktığını söyledi.

- 'Pazarın yüzde 40’ını domine ediyoruz'

Gökalp Bahçeli, 2016'nın yatak sektörü için de ilginç bir yıl olduğunu ifade ederek, 'İhracat pazarı, küresel ve bölgesel krizler nedeniyle yüzde 7 daralırken, Yatsan olarak yatak ihracatımız yüzde 17 arttı. Yatsan olarak ortalama ihracat fiyatımız sektörün neredeyse 2 katı. Dünyada 500’den fazla satış noktamız var. Yurt dışı satış noktalarında da dünyanın en iyi ve en kaliteli yataklarını satıyoruz. 52 ülkeye ihracat yapıyoruz. Kendi segmentimizde ürün kalitemiz ile pazarın yüzde 40’ını domine ediyoruz.' diye konuştu.

Türkiye'nin en katma değerli yatak satan firması olduklarını belirten Bahçeli, şunları kaydetti:

'Türkiye'de yatak ihracatında ortalama kilogram fiyatı 3,2 dolar iken, Yatsan'ın yatak ihracatında ortalama kilogram fiyatı 5,8 dolar. Türkiye’de ve dünyada en üst kalitede el işçiliğiyle yataklar satıyoruz. Türkiye yatak ihracatının yüzde 24’ünü yapıyoruz. İki yıl içinde bu oranı yüzde 30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Dünyanın en iyi, en kaliteli yataklarını, yaklaşık 25 bin metrekare üretim alanında, 15 bin metrekare depo kapasitemizle ve bin kişilik personelimiz ile üretiyoruz. Bugüne kadar hep en yüksek teknolojiyi, en kaliteli ve en doğal ham maddelerle, en önemlisi sahip olduğumuz ustalıkla müşterilerimizin konforuna sunduk. Şimdi daha da iyisi için çalışıyoruz. Uykuyu kusursuzlaştırıyor, yeni yatırımlarımız, yeni markalarımız, ürünlerimiz ve hedeflerimiz ile ülkemiz ekonomisine katma değer yaratan bir kurum olma özelliğimizi daha da büyütmeyi hedefliyoruz.'

- 'Ciromuzu 3 katına çıkarmayı hedefliyoruz'

Yatsan CEO'su Bahçeli, Amerikalı yatak markası Sealy'nin kendisini Yatsan'a teslim ettiğini, artık Türkiye’de üretileceğini, 140 yıldır yatak üreten Amerikan yatak endüstrisinin dev markalarından Sealy’yi Yatsan olarak bundan böyle Türkiye’de üretecek olmanın mutluluğunu taşıdıklarını söyledi.

Bahçeli, 'Bundan böyle yeni markamızla 'Uykucu' mağazalarımızda Yatsan tarafından üretilen Sealy yataklarını deneyimleyebilecek ve herkese, her keseye uygun fiyatlarla uyku deneyimini kusursuzlaştıran yatak markalarımızdan birine daha kolaylıkla sahip olabileceksiniz.' ifadelerini kullandı.

Yatsan'ın yeni bir yatırımını daha açıklamaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Bahçeli, 'Uykuyu kusursuzlaştıran ve kullandığı en kaliteli, en doğal ham maddeler ile Yatsan, bundan böyle ev tekstili ürünleriyle de Yatsan Maison adıyla mağazalarında sizleri bekliyor olacak.' dedi.

- 'Yatsan'da profesyonel bir dönüşüm yaşanıyor'

Gökalp Bahçeli, Kuveytli fonun Türkiye'de yüzde 100 sahibi olduğu tek Türk firması olan Yatsan'ın yatak üreten ve satan bir firma olmaktan öte bir yerde konumlandığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Yatsan olarak, uyku deneyimini ve konfor anlayışını geliştirerek yaşamlara değer katan bir marka olma misyonuyla hareket ediyoruz. Bu misyon doğrultusunda, yaşamlarının üçte birini yatakta ve dolayısıyla yatak odasında geçiren insanların hayatlarına değer katmak ve kendi öz saygılarına pozitif hizmet etmek için uykuyu kusursuz hale getirecek ne varsa onu yapmaya odaklandık. Yatağınızdan çarşafınıza, yatak yanı mobilyanızdan odanızın kokusuna, bornozunuzdan yatak odanızın boyasına ve size özel dekorasyonuna kadar her yerde en doğal ve kaliteli malzemelerle size mükemmel uykuyu getiriyoruz. 'Mükemmel uyku' demek, kendinizi iyi hissetmeniz, bir sonraki güne mutlu ve enerji dolu başlamanız ve mutlu bir hayat demek... Size 'iyi uyuyun, iyi hissedin' diyoruz.'

Yatsan'ın 5 yıllık büyüme hedeflerine de değinen Bahçeli, 'Yatsan olarak, Türkiye'de 220 mağaza olmayı, dolar bazında şirket değerini 2 katına çıkarmayı, ciromuzu 3 katına çıkarmayı, Türkiye yatak ihracatındaki payımızı yüzde 30'a çıkarmayı hedefliyoruz.' dedi.

Yatsan Europe'u temmuz ayında hayata geçireceklerini belirten Bahçeli, '2016 yılı şubat ayında yüzde 100’ü Kuveytli fon tarafından satın alınan Yatsan’da profesyonel bir dönüşüm yaşanıyor ve bu dönüşüm perakende için zorluklarla dolu bir dönemde yapılıyor. Yüzde 100 Türk şirketi olarak Türkiye’de olduğu kadar dünyada da uyku pazarını şekillendiren bir şirket haline gelmeyi hedefliyoruz.' ifadelerini kullandı.

- '7-8 milyon lira mertebesinde başlangıç yatırımı görünüyor'

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bahçeli, geçen yıl cirolarının 175 milyon liraya ulaştığını, bu yılki hedeflerinin ise 210 milyon lira olduğunu bildirdi. Bahçeli, 2017'yi biraz daha altyapılarını iyileştirerek kullandıklarını, 2018'den itibaren de yeni mağazalar, markalar ve Avrupa'daki yapılanmayla birlikte çok daha yüksek bir ivmede büyüyebileceklerini düşündüklerini kaydetti.

ABD'de yüzde 30 pazar payına sahip Serta markasını son 5 yıldır Türkiye'de üretip 21 Avrupa ülkesine sattıklarını aktaran Bahçeli, şöyle devam etti:

'Buna Almanya, Hollanda, Avusturya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti dahil. King Koil ABD'de yüzde 7 pazar payına sahip bir diğer önemli markadır. Bunu da yine Türkiye'de üretip 20 tane Avrupa ülkesine ve Kuzey Afrika'ya satıyoruz. Burada Fransa ve Almanya en büyük pazarlarımız... Süreç şöyle; önce Türkiye için alıyorsunuz. Daha sonra üretim yeteneklerinizi gösterdikçe diğer ülkelere de yayılan lisans oluyor. Sealy markasını da bu yılın başında Türkiye için aldık. Otel sektöründe aslında Avrupa'ya da ürün satmaya başladık. Ancak perakendede şu an sadece Türkiye'de bunu satıyor olacağız. Zamanla orada da bir yaygınlaşma bekliyoruz. 'Neden bu farklılık var' derseniz üst kalitede yatak üreticisi dünyada da az sayıda var. Dolayısıyla Avrupa coğrafyasına bir marka gelmek istediğinde mutlaka Yatsan ile görüşüyor.'

Yatırımla ilgili birkaç senaryo üzerinde çalıştıklarını ifade eden Bahçeli, büyüme projeksiyonları için yatırımlarını 2 kat artırmak zorunda olduklarını vurguladı. Bahçeli, 'Bir, mevcut kalmak istediğimiz senaryomuz var. Bir de yatak fabrikasını taşıyarak diğer mobil üretimini mevcut kampüste büyütmek. Aşağı yukarı 7-8 milyon lira mertebesinde bir başlangıç yatırımı görünüyor. Biz bu senaryoları analiz ediyoruz. Şu anda üretimimizi İzmir'e odaklamış durumdayız.' şeklinde konuştu.

Şu anda mağaza sayılarının 80 olduğunu, yurt dışında ise Yatsan formatlı 25 civarında mağazaları bulunduğunu anlatan Bahçeli, şunları kaydetti:

'Kuveytli özel yatırım fonu NBK'nin Yatsan'a yatırım süreci 2014 yılında başladı. 2016 yılında ise şirket hisselerinin tamamını satın aldılar. 5 yıllık plan dahilinde NBK, istediği noktada hisselerini satabilir. Ancak baktığınız zaman biz Türkiye'nin yatak üretim üssü olma potansiyelini ve Yatsan'ın da buradaki globalleşme potansiyelini gördüğümüz için şirket yönetimi ve NBK olarak uzun vadeli bir planımız var. NBK'nin uzun vadeli plan dahilinde uzun vadeli yatırımcı olduğunu düşünüyorum. Şu anda şirketi dönüştürme, büyütme ve pazar payını artırma planları kuruyoruz. Biz hadiseye ürün satmak olarak bakmıyoruz. Bizim total uyku deneyimini sunma telaşımız var. Dolayısıyla Yatsan mağazalarını bir uyku deneyimini total olarak sunabilen bir formata getirmeye çalışıyoruz. Ürün gamını da bütünün bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Farklıyız ve farklı olmaya da çalışıyoruz.'

Verilen bilgiye göre, 1974'te kurulan Yatsan'ın genel merkezi İzmir'de bulunuyor. 52 ülkeye ihracat yapan Yatsan, bugün 60 bin metrekarelik alana kurulu üretim üssü, dünyada 500'den fazla, Türkiye'de ise 150'ye yakın satış noktasında faaliyetlerini sürdürüyor.

Yatsan; Tempur, Sealy ve Stearn & Foster gibi markaların Türkiye’de exclusive distribütörü, Serta ve King Koil gibi dünya markalarının da Avrupa ve Asya'da 10'dan fazla ülkede üreticisi ve dağıtıcısı konumunda bulunuyor.

Kaynak: AA