Yalova'da Çölyak Hastalarına Özel Mutfak

Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, 'Engelsiz Kafe Mutfağı içinde ayrı bir Çölyak Mutfağı bölümü, 'Çölyak'a Rezervli Masa' ve 'Çölyak'a Gülümseyen Menü' oluşturduk.' dedi.

Salman, gazetecilere yaptığı açıklamada, Belediye Başkanı olarak amacının vatandaşların sağlıklı, mutlu birey ve aileler olarak sosyal hayatın içinde, yaşamlarını sürdürmelerini sağlamak olduğunu söyledi.

Göreve geldikten sonra her sabah 08.00 - 09.00 saatlerinde oluşturduğu 'Şeffaf Oda'da vatandaşlarla görüşmeler yaptığını anımsatan Salman, şöyle konuştu:

'Görüşmelerde gördüm ki çölyak hastalığının toplumumuzda yeterince bilinmemesinden dolayı, pek çok güçlüklerle karşılaşıyorlar. Üstelik her 100 kişiden birinde görülme olasılığı olan bu hastalıkla, hangimizin, kaç yaşında karşılaşacağı da belli değil. Teşhis edildikten sonra ömür boyu 'Glutensiz Diyet' ile ancak sağlıklı yaşamaları mümkün çölyaklıların. Bir gram kadar vücuda gluten girmesi ya da 'Çarpraz Bulaşma'ya maruz kalması, vücutta bir bardak çamaşır suyu içmiş etkisi yaratmakta.'

Hazırladıkları çölyak kitabıyla hastalığa dikkati çekmek istediklerini belirten Salman, şunları kaydetti:

'Benim için engelli vatandaşlarımız özel insanlardır. Onlara hitap ederken, onlardan bahsederken asla engelli kelimesini kullanmam. Gerek özel İnsanlar gerekse çölyak hastalığı gibi özel önem gösterilmesi gerekenler konusunda son derece duyarlı biri olarak, önemli bir sosyal proje olan, 'Engelsiz Kafe'yi hayata geçirdik. Engelsiz Kafe Mutfağı içinde ayrı bir Çölyak Mutfağı bölümü, 'Çölyak'a Rezervli Masa' ve 'Çölyak'a Gülümseyen Menü' oluşturduk. Bu anlamda ülkemizdeki ilk Belediye olmanın gururunu taşımanın yanı sıra, benim için daha da önemlisi çölyaklıların kendilerini sosyal hayatın dışında hissetmelerini engellemiş olmaktır.'

Kaynak: AA