Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Batı Trakya'da

'İyi niyet ve aklıselim ile bunların üzerine gidersek, çözülemeyecek sorun yoktur' ' Son dönemde Yunanistan ile yapılan karşılıklı ziyaretler o yöndedir. 50 yıllık aradan sonra Yunanistan Cumhurbaşkanı bir vesileyle Türkiye’ye geldi. Bu geleneği devam ettireceğiz'

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ahmet Yıldız, Türkiye ve Yunanistan arasındaki farklılıkların çözümlenemeyecek meseleler olmadığını belirterek, 'İyi niyet ve aklıselim ile bunların üzerine gidersek, çözümlenmeyecek sorun yoktur.' dedi.

Yıldız, ramazan ayı nedeniyle Batı Trakya’ya gerçekleştirdiği özel ziyaretin ikinci gününde Kavala ve İskeçe’yi gezdi.

İskeçe'de, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu (BTTADK) Başkanı ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete’yi ve kentteki Türk kurum ve kuruluşlarını ziyaret eden Yıldız, İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) düzenleyeceği toplu iftar programına da katıldı.

Müftü Mete ile makamında gerçekleştirdiği görüşmenin ardından, İTB’ye ziyarette bulunan Yıldız, burada soydaşlara hitaben yaptığı konuşmada, azınlık toplumunun bulunduğu topraklarda kimliğini koruyarak varlığını sürdürme yönünde verdiği mücadeleyi takdirle karşıladığını belirtti.

Balkanlar'daki görevi süresince birçok yer gezdiğini ancak Batı Trakya’ya geldiğinde gördüğü sorunlar nedeniyle hüzünlendiğini anlatan Yıldız, 'Benim burada gördüğüm, Yunanistan güzel bir vatan. Batı Trakya, Türklük için özel bir bölge. Ancak, insan bu coğrafyaya gelince tabii üzülüyor. Müftülüklerimizin, okullarımızın durumunu gördükçe biraz üzülüyoruz. Ama soydaşlarımızın diline, dinine bağlılığını gördükçe de seviniyoruz.' diye konuştu.

Türkiye’nin, Yunanistan ile arasındaki sorunların, hiçbir zaman soydaşlara, azınlıklara olumsuz etki yaratmasını arzu etmediklerini bildiren Ahmet Yıldız, şöyle devam etti:

'Ama maalesef olduğunu görüyoruz ve bize düşen bu konuyu düzeltmektir. Nitekim devletimiz, izlediğiniz gibi son zamanlarda Türkiye’deki Rum azınlıkla ilgili olumlu gelişmeler kaydetti. Biz bundan gurur duyuyoruz. Yunanistan’ın da aynı yönü izleyeceğini umuyoruz. Sayın (Yunanistan Başbakanı Aleksis) Çipras da kendisi buraları gördüğünü bu konulara eğileceğini bize söylemişti. Bir yandan Yunan devletinin uygulamaları gelişir, diğer yandan da Türk-Yunan ilişkileri gelişir ve iyileşirse bu konuştuğumuz konular sorun olmaktan çıkar. Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı menfaatlerimiz, iş birliği yapabileceğimiz alanlar çok. Bu anlayışla hareket edileceğini umuyoruz.'

Yıldız, Türk azınlığın haklarının iadesinin gecikmiş olsa da hiçbir zaman ortadan kalkmayacağına işaret ederek, 'Hak gecikmiş olabilir. Ama hiçbir zaman zail olmaz. Herkesin şunu bilmesi lazım. Türk dünyası büyük bir dünyadır. Moğolistan’dan Viyana’ya kadar ya topluluk, ya azınlık, ya da devlet olarak var olan bir dünyadır. Türk, bulunduğu her yerde Türk’tür. Bu, inşallah hukuken de uygulamaya geçecektir.” değerlendirmesini yaptı.

İskeçe’de, Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesini ve Çınar Derneği’ni de ziyaret eden Yıldız, çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yıldız, daha sonra İTB tarafından kent merkezindeki Muzaffer Salihoğlu Lisesi’nin spor tesislerinde yaklaşık bin 500 kişinin yer aldığı iftar programına iştirak etti.

Programda, Gümülcine Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, SYRİZA İskeçe milletvekili Hüseyin Zeybek, Dostluk, Eşitlik ve Barış Partisi (DEB) Başkanı Mustafa Aliçavuş, Mustafçova Belediye Başkanı Cemil Kabza, İskeçe ve Gümülcine seçilmiş müftüleri Ahmet Mete ve İbrahim Şerif’in yanı sıra azınlık kuruluşlarının temsilcileri de hazır bulundu.

Yıldız, burada yaptığı konuşmada da Türkiye’nin, Yunanistan ile gerçek anlamda iyi komşuluk ilişkileri arzu ettiğini belirterek, 'Bunu başaracağımıza eminim.' dedi.

Türkiye ve Yunanistan’ın birbirileri için ve bölge için iki önemli komşu ülke olduğunu vurgulayan Yıldız, aralarındaki farklılıkların iyi niyetli yaklaşımla çözümlenebileceğini kaydetti.

Yıldız, şunları söyledi:

'İyi niyet ve aklıselim ile bunların üzerine gidersek, çözülemeyecek sorun yoktur. Son dönemde Yunanistan ile yapılan karşılıklı ziyaretler o yöndedir. 50 yıllık aradan sonra Yunanistan Cumhurbaşkanı bir vesileyle Türkiye’ye geldi. Bu geleneği devam ettireceğiz. Eminin, iki ülke liderleri ve siyasetçileri, herkes kendi limitlerini görmüş durumdadır. Dostluğun, iyi ilişkilerin iki ülke halklarına da önemli katkılar sağlayacağını, itilafları tırmandırmanın hiç bir fayda getirmediğini görmüş durumdadırlar. Ben bir Türk diplomat olarak buna inanıyorum. Çalıştığımız takdirde başarılı olacağımıza inanıyorum.'

Teravih namazını İskeçe’deki Çınar Camisi’nde kılan Yıldız ve beraberindekiler daha sonra dağlık kesimdeki Mustafçova köyüne ve ardından da sahur programına katılmak üzere, Şahin köyüne hareket etti.

Pazartesi günü Selanik’e geçecek olan Ahmet Yıldız oradan da Türkiye’ye hareket edecek.
Kaynak: AA