Afyonkarahisar'dan Kısa Kısa

Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, İscehisar ilçesinde kaymakamlık, belediye ve hayırsever iş adamlarının katkılarıyla kurulan iftar çadırında vatandaşlarla iftar açtı.

Yıldırım'ı, İscehisar Kaymakamı Muhammet Öztabak, İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik ve daire amirleri karşıladı.

İftar sonrası AA muhabirine açıklama yapan Yıldırım, hamiyetperver insanların ramazanda hayırlarını çoğalttığını söyledi.

Ramazan ayının rahmet ayı olduğunu belirten Yıldırım, 'Arkadaşların verdiği bilgiye göre burada her gün 400 kardeşimize yemek veriliyor. Ayrıca ailelerde evlerine yemek götürebiliyor. Buradaki bütün hayırseverlerden Allah razı olsun.' dedi.

- 'İleri yaştakiler ramazanda oruç tutabilir'

Dinar Gerontologlar Derneği Başkanı Gerontolog Faruk Yaşar Gürdal, yaşlıların da ramazan ayında oruç tutabileceklerini, ancak dikkat edilmesi gereken bazı kuralların olduğunu söyledi.

Gürdal, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaşlıların oruç tutarken nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Oruç tutmanın dinde önemli olduğunu belirten Gürdal, şöyle konuştu:

'Kronik hastalığı olan birçok yaşlı, ramazan ayı geldiğinde oruç tutmak için çaba sarf ediyor. Hatta ciddi derecede diyabet, tansiyon, kardiyovasküler sistem bozukluğu ya da böbrek yetmezliği yaşayan birçok geriatrik hasta, ramazanda oruç tutamayınca psikolojik olarak kendini kötü hissediyor. Ramazanda sağlık açısından hiç şüphesiz en önemli madde hayati kaynağımız olan sudur. Ortalama 15-17 saat susuz kalan vücut önemli derecede bir risk oluşturur. Konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, huzursuzluk, aşırı sinirlilik görülebilir. Özellikle kalp, böbrek ve şeker hastalığı olan kimseler başka sağlık problemleri ile de karşılaşabilir. Bu hastalar başta olmak üzere tüm yaşlılar susuzluğa karşı dikkatli olmalı.'

Sağlıklı bir insanın günlük 2-2,5 litre su ihtiyacını oruç saatleri dışında planlı şekilde karşılaması gerektiğini kaydeden Gürdal, bunun sadece su olarak değil maden suyu, ayran, hoşaf, çorba gibi sıvı gıdalar ile de alınabileceğini dile getirdi.

Kaynak: AA