AB-Polonya Gerginliği

AB Komisyonu Baş Sözcüsü Schinas: 'Bir bakanın, Komisyon'un rolünü, yapısını ve yetkilerini anlayamaması çok üzücü. Komisyon 28 AB üyesinin çıkarlarının, antlaşmaların ve hukukun üstünlüğünün koruyucusudur' Polonya Dışişleri Bakanı Waszczykowski: 'Bir grup seçilmiş bürokratın üye ülkeleri gözetmesini, onlara talimat vermesini ve yönetmesini kabul edemeyiz'

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski'nin AB Komisyonu hakkında yaptığı açıklamalara tepki göstererek, 'Bir bakanın, Komisyon'un rolünü, yapısını ve yetkilerini anlayamaması çok üzücü. Komisyon 28 AB üyesinin çıkarlarının, antlaşmaların ve hukukun üstünlüğünün koruyucusudur.' dedi.

Schinas, günlük basın toplantısında, Polonya Dışişleri Bakanı Waszczykowski'nin AB Komisyonu'nun meşruiyetini sorgulayan, 'Bir grup seçilmiş bürokratın üye ülkeleri gözetmesini, onlara talimat vermesini ve yönetmesini kabul edemeyiz.' ifadeleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Waszczykowski'nin açıklamalarına tepki gösteren Schinas, 'Bir bakanın, Komisyon'un rolünü, yapısını ve yetkilerini anlayamaması çok üzücü. Komisyon 28 AB üyesinin çıkarlarının, antlaşmaların ve hukukun üstünlüğünün koruyucusudur.' ifadelerini kullandı.

Slovakya'nın başkenti Bratislava'da gerçekleşen 2017 Globsec Forumu çerçevesinde 'Politico' adlı yayın kuruluşuna konuşan Waszczykowski, '(AB) Komisyon'un meşruiyeti nedir? Komisyon'un demokratik meşruiyeti yoktur. Hükümetler tarafından atanır, seçilmiş değildir. Federal Avrupa'yı yönetecek bir kurulun oluşturulması için yeni kriterler bulmamız gerekiyor. Bir grup seçilmiş bürokratın üye ülkeleri gözetmesini, onlara talimat vermesini ve yönetmesini kabul edemeyiz.' değerlendirmesinde bulundu.

- AB-Polonya uzlaşmazlığı

Şubat ayında yapılan Münih Konferansı, AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve Waszczykowski'nin karşılıklı suçlamalarına sahne olmuştu. AB Komisyonu'nun iki numaralı yetkilisi Timmermans, Polonya'daki iktidarın bir önceki hükümetin seçtiği hakimlerin yüksek mahkemeye atanmasını engelleyen kararının anayasa hükümlerini çiğnemek anlamına geldiğini belirtmiş, bunun 'AB'nin temel kuruluş ilkelerine aykırı' olduğunu söylemişti. Suçlamaya cevaben Polonya Dışişleri Bakanı Waszczykowski, 'İzin verin de sizin öngördüğünüz şekilde değil, kendi anladığımız şekilde anayasamıza riayet edelim.' demişti. AB Komisyonu da geçen sene Polonya hükümetinin yüksek yargıya ilişkin kararının AB hukukunu ihlal edip etmediğine yönelik inceleme başlatacağını açıklamıştı.

Demokratik kurallarla yönetilen bir federal Avrupa'yı kabul ettiklerini kaydeden Waszczykowski, Polonya'da Timmermans tarafından ülkeye karşı 'kişisel bir savaş' açıldığı yönünde algının yaygınlaştığını dile getirdi.

- 'Avro bölgesi kendini düzeltirse katılabiliriz'

Waszczykowski, 'çok para birimli AB'yi' tercih ettiğini, Avro Bölgesi'nin büyüme kaydetmediğini belirtti.

Polonya'nın yakın zamanda Avro Bölgesi'ne üye olmayı düşünmediğini ifade eden Waszczykowski, 'Avro Bölgesi çok ama çok yavaş büyüyor. Polonya gibi Avro Bölgesi dışındaki ülkeler yıllık yüzde 3-4 büyüme kaydediyor. Bu nedenle, Avro Bölgesi'nin bir parçası olmaya değmez.' açıklamasında bulundu.

Waszczykowski Avro Bölgesi'nin bu yıl yüzde 1,7 oranında büyüyeceğinin tahmin edildiğini, bu durumda Polonya'nın Avro Bölgesi'ne üye olmasının 'cazip' görünmediğini, 'Avro Bölgesi'nin kendini düzeltmesi durumunda' üyeliği değerlendirebileceklerini ifade etti.

Kaynak: AA