Gazze'deki Elektrik Krizi

Gazze'deki Enerji Kurumu Başkan Yardımcısı Halil:'Elektrik krizinin, evlere su ulaştırılması, kanalizasyon pompa sistemi, sağlık sektörü gibi hayati önemi bulunan alanlarda verilen hizmetlerin aksamasının yanı sıra bölge sakinlerinin psikolojini etkileyen bir boyutu da var''Ramallah'taki Enerji Kurumu'nun bölgedeki sorumluluğunu üstlenmesi ve yakıtı vergilendirmeden vermesi karşılığında Gazze'deki elektrik krizinin çözümü için öne sürdüğü tüm şart ve mülahazaları kabul ettik'.

Gazze'deki Enerji Kurumu, devam eden elektrik krizinin farklı alanlarda yaşanabilecek tehlikelerine karşı uyardı.

Enerji Kurumu Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil, düzenlediği basın toplantısında, elektrik krizinin günlük yaşamda önemli aksaklıklara neden olduğunu ifade etti. Halil, 'Elektrik krizinin, evlere su ulaştırılması, kanalizasyon pompa sistemi, sağlık sektörü gibi hayati önemi bulunan alanlarda verilen hizmetlerin aksamasının yanı sıra bölge sakinlerinin psikolojini etkileyen bir boyutu da var.' dedi.

Elektrik krizinin devam etmesinin tüm sorumluluğunun İsrail'e ait olduğunu vurgulayan Halil, 'bölgeyi işgal eden taraf' olarak İsrail'den bölgenin tüm elektrik ihtiyacını gidermesini istedi.

Halil ayrıca Gazze'deki Enerji Kurumu'nun, enerji santralinin çalışmasında gerekli yakıtı yeniden tedarik etmek için Filistin hükümetinin öne sürdüğü tüm şartları kabul ettiğine dikkati çekerek, 'Ramallah'taki Enerji Kurumu'nun bölgedeki sorumluluğunu üstlenmesi ve yakıtı vergilendirmeden vermesi karşılığında Gazze'deki elektrik krizinin çözümü için öne sürdüğü tüm şart ve mülahazaları kabul ettik.' diye konuştu.

Filistin yönetiminin en önemli taleplerinin, 'Gazze'deki Elektrik Dağıtım Şirketi'nden tahsil edilen ücretin artırılması, dağıtım şirketinin çalışmalarını denetleyecek tarafsız kurumların tayin edilmesi ve Gazze'deki elektrik sektörünün yönetiminde Filistin yönetiminin yer alması' şeklinde özetlenebileceğini dile getiren Halil, konuya ilişkin yazılı cevabın Filistin yönetimine iletildiğini ancak daha herhangi bir yanıt gelmediğini sözlerine ekledi.

Gazze'deki Enerji Kurumu, geçen nisan ayında bölgedeki elektrik santralinin çalışmalarının durduğunu açıklamıştı. Kurum, aksaklığın nedenini, Filistin hükümetinin santralin çalışması için gerekli olan yakıta uyguladığı vergiler olduğunu belirtmişti.

Kaynak: AA