Bratislava Küresel Güvenlik Formu

Avrupa Konseyi Başkanı Tusk: 'Başkan Trump, özellikle G7 toplantısının ardından seçimlerde verdiği negatif mesajların oluşturduğu kötü izlenimi değiştirmeye hazır ve bence şu an hem özel hem de genel anlamda Avrupa yanlısı ve sorumluluk sahibi'.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, G7 zirvesi sonrası yeni dönemde Avrupa Birliği (AB) ve ABD ilişkilerine ilişkin, ABD Başkanı Donald Trump'ın seçimlerde verdiği negatif mesajların oluşturduğu kötü izlenimi değiştirmeye hazır olduğunu belirtti.

Bratislava Küresel Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen bir söyleşiye katılan Donald Tusk, Slovakya Başbakanı Robert Fico ve Çekya Başbakanı Bahuslov Sobotka, katılımcıların sorularını yanıtladı.

G7 zirvesi sonrası ABD ve AB ilişkilerine yönelik bir soru üzerine Tusk, G7’yi son zamanların en verimli toplantısı olarak tanımlarken neredeyse her konuda ortak yaklaşımlar sergilendiğini söyledi.

ABD’deki başkanlık seçimleri öncesi Başkan Trump’a karşı yaklaşımların farklı olduğunu hatırlatan Tusk, “Başkan Trump, özellikle G7 toplantısının ardından seçimlerde verdiği negatif mesajların oluşturduğu kötü izlenimi değiştirmeye hazır ve bence şu an hem özel hem de genel anlamda Avrupa yanlısı ve sorumluluk sahibi.” diye konuştu.

Tusk, AB’nin geleceğine ve birlik içindeki farklı yaklaşımlara da değinerek, özellikle Vişagrad ülkeleri başta olmak üzere, kimi zaman halkların Çekya’da olduğu gibi AB’ye eleştirel yaklaştığını, kimi zaman yönetimlerin Polonya’da olduğu gibi Avrupa karşıtı söyleme sahip olduğunu belirttti.

AB gibi karmaşık bir yapıda bunların doğal olduğunu kaydeden Tusk, birliğin geleceğini tehlikeye atacak tehdidin, ülkelerin birliğe farklı seviyelerde uyum sağlamış olmaları ya da farklı yaklaşımlar sergilemeleri olmadığını vurguladı.

“Gerçek tehdit farklı yön ve hedeflerdir. Bazı siyasi aktörler, bazı hükümetler ve medya kuruluşları AB’nin ana unsurlarını tartışmaya açıyorlar.” ifadelerini kullanan Tusk, AB’nin temellerini demokrasi, tolerans, özgürlük, düşünce özgürlüğünün oluşturduğunu kaydetti.

Slovakya Başbakanı Fico da AB-ABD ilişkilerine yönelik değerlendirmesinde, 'Bizler AB olarak 500 milyonun üzerinde bir topluluğuz. Daha önce de ifade ettiğim gibi, AB daha etkili bir oyun kurucu olmak zorunda. Biz her zaman ABD yönetiminin ne söylediği ya da Rusya ve Çin'le hem fikir mi değil mi buna bakmak durumunda olmamalıyız.” dedi.

Fico, yeni dönemde AB'nin daha etkin olması gerektiğini, 'AB treninin başına geçecek Fransa ve Almanya'nın oluşturucağı yeni lokomotifin birliği ileriye taşıyacağını' söyledi.

Çekya Başbakanı Sobotka ise ABD Başkanı Trump'ın Suriye'de yaşanan savaşın çözümüne katkı sağlaması gerektiğini belirterek sığınmacı sorununun Türkiye ile yapılan anlaşma sonucu durdurulduğunu ancak bu anlaşmanın da baskı altında olduğunu savundu.

Güvenlik, terörle mücadele ve AB'nin geleceği gibi konuların ele alındığı Bratislava Küresel Formu, 3 günlük yoğun gündeminin ardından bugün Avrupa Konseyi Başkanı Tusk'un katılımıyla sona erdi.
Kaynak: AA