Mezitli, Soli Güneş Festivali'ne Hazır

İçel’in merkez ilçe Mezitli Belediyesi, bu yıl 8’incisini düzenleyeceği Soli Güneş Festivali’nin hazırlıklarını tamamladı. Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, 3-4 Haziran 2017 tarihlerinde gerçekleştirecekleri festivalde bu yıl da güneş enerjisinin önemine dikkat çekeceklerini, Nilüfer ve Bengü’nün de İçellilerle buluşacağını söyledi.

Mezitli, Soli Güneş Festivali'ne Hazır
Soli Güneş Festivali’nin bu yılki tanıtım toplantısı Soli Pompeiopolis Sütunları arasında gerçekleştirildi.

Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan tarihi kentin kalıntıları arasında Belediye Başkanı Tarhan’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, İçel Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, CHP İçel Milletvekilleri Hüseyin Çamak ve Serdal Kuyucuoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

“Güneş enerjisi, tükenmeyen bir enerji kaynağıdır”

Başkan Tarhan toplantıda yaptığı konuşmada, güneş, toprak ve suyun en rasyonel biçimde kullanması gerektiğini vurguladı. Bu kapsamda belediye olarak yılın 325 günü güneşli olan bölgede güneşin önemini vurgulamak üzere her yıl Güneş Festivali düzenlediklerini belirten Tarhan, “Bu yılda 3-4 Haziran günleri festivalimizi gerçekleştireceğiz. 2 bin 500 yıllık tarihe sahip Mezitli’nin geçmişteki adının Soli olması Mezitli’nin ‘güneş kenti’ olduğunu vurgulamaktadır” dedi.

Güneş enerjisinin 1973 yılındaki dünya enerji krizi ile önem kazanmaya başladığına işaret eden Tarhan, petrol fiyatlarının gittikçe artmasının güneş enerjisi gibi yeni kaynaklar üzerindeki çalışmaları arttırdığını söyledi.

Güneş enerjisinin yenilenebilen, tükenmeyen bir enerji kaynağı olduğunu ifade eden Tarhan, “Güneş enerjisi, enerji açısından dışa bağımlılığı ortadan kaldırır. Ulaştırma harcaması yoktur. Her yerde yararlanılır. Karmaşık teknoloji gerektirmez. İşletme masrafları azdır ve gaz dumanı, kükürt veya radyasyon gibi zararlı atıkları yoktur. Ülkemizde böylesine önemli bir potansiyel enerji kaynağı varken nükleer santrali tercih etmek kuşkusuz ki yanlış bir tercihtir” diye konuştu.

Önümüzdeki süreçte bir yandan Soli Pompeiopolis Antik Liman Kenti ve çevresinin turizme açılması yönünde çalışırken, diğer yandan güneş enerjisinin kullanımına yönelik çabalarının devam edeceğini dile getiren Tarhan, bu çerçevede Makine Mühendisleri Odası İçel Şubesi ile birlikte 2. Çevre Yolu- Mezitli Deresi kavşağındaki Güneş Parkı içerisinde Güneş Evi’ni hayata geçirdiklerini söyledi.



Nilüfer ve Bengü festivalde İçel’de

Festivalin 3 Haziran 2017 Cumartesi günü çeşitli etkinlikler ile başlayacağı bilgisini veren Tarhan, Proje Pazarı, kermesin yanı sıra kurulacak stantlarda güneş enerjisi firmaları ve yenilenebilir enerji sistemleri üzerine projelerin sergileneceğini belirtti.

Tarhan, “3 Haziran Cumartesi saat 21.00’de Bengü, 4 Haziran Pazar akşamı da yine aynı saatte Nilüfer’i festivalimiz kapsamında sizlerle buluşturacağız. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da festivalimizin Ramazan ayına denk gelmesi sebebiyle bazı etkinliklerimizi gerçekleştiremiyoruz. Bu vesile ile İslam Aleminin Ramazanını kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Vali Yardımcısı Yıldızer de yenilenebilir enerji kaynaklarının modern çağın gereklerine göre düzenlenmesinin önemli olduğunu söyleyerek, “Bu bilinçten hareket ederek Mezitli Belediyemiz de böyle bir festival düzenliyor. Festivalin, ülkemizin enerji kaynaklarının daha verimli elde edilmesi ve bu konuda farkındalık oluşturulmasına katkı sağlayacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İçel Devlet Opera ve Balesi orkestrası ve korosu, Anadolu’nun en güzel türkülerini Güneş Festivali için seslendirdi.
Kaynak: İHA