Uluslararası Darbe Sempozyumu

Eski Mısır cumhurbaşkanı adaylarından Ayman Nour: 'Bu millet, 15 Temmuz darbe girişimine karşı onurlu bir duruş sergiledi. Tüm dünyanın bu duruşu örnek alması gerekiyor' Aydın Valisi Koçak: 'Merhum Adnan Menderes'e gereği kadar sahip çıkamadık ama 15 Temmuz'da 'bugünün Adnan Menderes'i, lider Recep Tayyip Erdoğan'ı yedirmeyeceğiz' dedik'

Eski Mısır cumhurbaşkanı adaylarından Ayman Nour, 15 Temmuz'daki darbe girişimine karşı sergilenen onurlu duruşun tüm dünyaya örnek olması gerektiğini belirtti.

Aydın'da Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) organizasyonuyla Uluslararası Darbe Sempozyumu düzenlendi.

ADÜ Kongre Merkezi'ndeki sempozyumun açılışında konuşan Aydın Valisi Ömer Faruk Koçak, demokrasi denince akla Aydın'ın geldiğini, demokrasi için bu kentin şehit verdiğini belirtti.

Türkiye darbe tarihinde 15 Temmuz'un çok farklı yerde olduğunu, bunun darbe girişiminden ziyade işgal girişimi olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan Koçak, 'Türkiye’yi teslim alma, dünya sahnesinden silme, bütün İslam dünyasını teslim alma operasyonuydu. Merhum Adnan Menderes'e gereği kadar sahip çıkamadık ama 15 Temmuz'da 'bugünün Adnan Menderes'i, lider Recep Tayyip Erdoğan'ı yedirmeyeceğiz' dedik.' ifadesini kullandı.

Mısır'da 2005 yılındaki seçimlerde cumhurbaşkanı adayı olan Ayman Nour ise Türkiye ile Mısır halkları arasında gönül bağı olduğunu vurguladı.

Darbe girişimine karşı Türk milletinin örnek bir mücadele verdiğini ifade eden Nour, 'Bu millet, 15 Temmuz darbe girişimine karşı onurlu bir duruş sergiledi. Tüm dünyanın bu duruşu örnek alması gerekiyor. İnsanların barış ve huzur içerisinde yaşayacağı bir dünya hayal ediyoruz. Bütün askeri darbelere karşı birlikte olacağız. Demokrasi için birlikte olacağız. Kötü düşünceler ve boyunduruk altındaki yapılardan kurtulmalıyız.' diye konuştu.

Nour, ülkesinin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'nin tutsak olduğunu, herkesin bu duruma karşı sesini yükseltmesi gerektiğini ifade etti.

Eski Mısır milletvekili Muhammed El Feky ise Muhammed Mursi ile ülkenin önde gelen birçok isminin halen hapiste olduğunu belirterek, 'Onun sonunun da Adnan Menderes gibi olmasını istemiyoruz. Tüm dünyaya sesleniyoruz. Bu duruma karşı çıkın.' diye konuştu.

- Demokrasi tecrübesi

AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise 15 Temmuz'da Türk milletinin destan yazdığını, darbelere karşı verilen mücadeleyle demokrasi tecrübesi edindiklerini, milletin kendi iradesine nasıl sahip çıkacağını öğrendiğini kaydetti.

Sempozyuma, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Arslan, Aydın Menderes'in eşi Ümran Menderes, eski milletvekili Doç. Dr. Merve Kavakçı, şehit Ömer Halisdemir'in kardeşi Savaş Halisdemir, 15 Temmuz gazileri, çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA