Polis Başmüfettişinin Sanat Aşkı

EGM'de Polis Başmüfettişi olan Ahmet Sula, 35 yıldır mesleği ile sanat aşkını bir arada yürütüyor Söz ile güzel yazıyı tabloları ile buluşturan Sula, bu tablolarını yurt içi ve yurt dışında sergileyerek Anadolu kültürünün tanıtımına da katkı sağlıyor Polis başmüfettişi Sula: 'İşim bana müthiş motivasyon sağlıyor. Tezat düşünce gibi görünse de beni motive eden, kırbaçlayan şey polislik mesleğimdir'

Emniyet Genel Müdürlüğünde (EGM) Polis Başmüfettişi olarak görev yapan ressam Ahmet Sula, 35 yıldır mesleği ile sanat aşkını tuvale yansıtıyor.

Erzurum'daki Yakutiye Medresesi'nde yaklaşık 100 eserden oluşan yağlı boya ve hat sanatı tablolarından sergi açan ve 30 yıldır polis olan Ahmet Sula, ilkokul yıllarından itibaren sevdiği ressamlığı da 35 yıldır sürdürüyor.

EGM'de Polis Başmüfettişi olmanın yanı sıra kalemini ve fırçasını da elinden düşürmeyen Sula, mesleğinin zorlu dönemlerinde gördüğü olayları ve kendi iç dünyasında biriktirdiği hayallerini tuvale aktarıyor.

Tarihte aralarında Şeyh Edebali, Hoca Ahmet Yesevi, Yunus Emre ve Mevlana gibi önemli filozof ve alimleri sözleri ile yaşam tarzlarını kendine örnek alarak eşsiz sanat eserleri ortaya çıkaran Sula, sözü, güzel yazıyı ve resmi bir arada işleyip tablolara yansıtarak yurt içi ve yurt dışında sergiliyor.

Türkiye'nin birçok yerinde açtığı sergilerle ziyaretçilerini büyüleyen Sula, polislik mesleğinin yanı sıra ressamlığa olan ilgisi ile dikkati çekiyor.

Ahmet Sula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, polislik mesleğinin sanat hayatı içinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, 'Mesleğimdeki anıların resim çizerken bana ilham veriyor. Meslekte iyiyi ve kötüyü görüp 30 yıllık hazineyi cebime doldurdum. Bu birikimler sanatta farklı bakış açılarını ortaya çıkarmamı sağladı. Dolayısıyla mesleğim sayesinde sergilediğim tablolar meydana geldi. O yüzden polislik benim için büyük mükafat oldu.' diye konuştu.

- Anadolu medeniyetini tablolara işliyor

Sula, resim yaparken mesleği dışında çeşitli kaynaklardan ilham aldığını da ifade ederek, şöyle konuştu:

'İlkokul yıllarımda tiyatro, müzik ve şiire yeteneğim vardı. 20 yıla yakın süredir sadece yağlı boya resimleri yaparken ressam bir ağabeyimle tanıştım. O beni yeteneğimi değerlendirmem için yönlendirdi. Coğrafyamızda süsleme açısından muazzam bir medeniyet var. Ben de söz, güzel yazı ve resim gibi 3 farklı sanat dalını tek çalışmada birleştirdim, öz güvenim arttı ve bana değişik felsefi bakış açısı kazandırdı. Eserlerim kadim medeniyetimizi anlatan çalışmalardan oluşuyor. Bu eserlerin dünyada ikinci bir örneği yok.'

Geçmişteki ünlü alim ve filozoflardan da esinlendiğini anlatan Sula, 'Erzurum'daki bu sergi benim 18. sergim. Doha, Japonya ve Çin'in yanı sıra İstanbul, Ankara, Sivas, Kars, Bayburt ve Diyarbakır'da sergiler açtım. İmkanlar elverdiği müddetçe dolaşmaya devam edeceğim.' dedi.

- Polislik resim yapmam için imkan sağlıyor

Sula, mesleğinin de sanatına katkı sunduğunu belirterek, 'Bir sanatkarın çok derin şeyler üretmesi için çile çekmesi gerekiyor. Bu acı, hasret, dert olabilir, ben bunu iyi anladım. Polis olmam da bana acayip imkan sağlıyor. Çünkü insanların güvenliği ve huzurunu sağlamak için geceniz gündüzünüz yok. Bu sebeple yaşadığınız şeyler size yol gösteriyor. Benim bu derdimle üretkenliğim artıyor ve eserlerimi gece evde yapıyorum. İşim rahat olsaydı bu kadar derine inemezdim. İşim bana müthiş motivasyon sağlıyor. Tezat düşünce gibi görünse de beni motive eden, kırbaçlayan şey polislik mesleğimdir.' ifadelerini kullandı.

- Polis üniforması içinde müthiş insanlar var

Polisliğin kaba bir meslek gibi göründüğüne işaret eden Sula, şunları kaydetti:

'Birçok insanın algısında polis hep kaba ve sert işlerle ilgileniyor gibi görünebilir. Ancak insanlarımız şunu görsün ki bu elbiselerin içinde müthiş insanlar var. Sergimi ziyarete gelen bazı insanlar 'hayatım boyunca takdir ettiğim ilk polissiniz' diyor. Buradaki polis arkadaşlarım yürekleriyle gelip burayı hazırladılar. Birçok arkadaşımız da 'müdürüm bizim için gurur kaynağı ve ilham verici oldunuz, biz de bu işe nereden başlayabiliriz' diyor. Bunu dedirtmek çok önemli çünkü içsel olarak derinliği olan çok polisimiz var.'

Sula, tablolarını yurt içi ve yurt dışında sergileyip Anadolu kültürünün tanıtımına katkı sunduğu için mutluluk duyduğunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA