Meclis darbe girişimi raporunu açıkladı

Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek, hem MİT'ten gelen raporu hem de komisyonun raporunu taslak metin olarak açıkladı.

Meclis darbe girişimi raporunu açıkladı
Meclis darbe girişimi raporunu açıkladı
FETÖ'nün Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Petek, komisyonun hazırladığı raporu basına açıkladı. 

Petek, 'Tüm delil ve belgeler birlikte değerlendirildiğinde, 15 Temmuz darbe girişimine, ülkemiz dışındaki bazı odakların bulup yetiştirdiği, himaye ettiği, yurtiçi ve yurtdışında yarım asırdır hep desteklediği, Fetullah Gülen'in sözde liderliğinde FETÖ/PDY örgütünün karar verdiği ve icra ettiği anlaşılmıştır.' dedi.

Petek'in açıklamalarından satır başları şöyle;

Takiye ve gizlilik duvarına saklanan illegal faaliyet yapan bu hain yapıyı araştırmak pekçok zorluğu beraberinde getirmektedir. Çok miktarda belge geldi, bu dijital ortamda kapsamlı raporlar. Çok hassasiyetle incelememiz zamanımızı aldı. Olayın sıcaklığı sebebiyle yeni ve güncel bilgilerin ortaya çıkması da bir başka gecikme sebebidir. Yurtta Sulh Konseyi olarak anılan 221 kişilik sanıklı dava şu anda Sincar'da devam ediyor. İşin yargı bağlamında istediğimiz belgeler soruşturmanın gizliliği çerçevesinde bize gelmiyordu. Pekçok bilgiye daha sonra ulaşma imkanını bulduk. Bu da bir başka gecikme sebebi oldu.

ÇOK DETAYLI BİLGİLERE ULAŞTIK

İncelemeye başladığımızda FETÖ'yü son yıllara değil araştırdıkça, derinliğine gittikçe hakikaten yarım asırdan bu tarafa 15 Temmuz darbe girişimine hazırlık mahiyetinde çok legal görüntülü ama illegal sinsi çalışmaların yürütüldüğü görüldü. Yargı, emniyet, silahlı kuvvetlerdeki üst bürokrasiye nasıl girdikleri konusunda çok detaylı bilgilere ulaşmış bulunuyoruz. Bu süreçte 20 Arılık 2016 tarihinde başlayan ve 16 Nisan 2017 tarihine kadar devam eden bir anayasa değişikliği sürecini yaşadık. Bu çalışmalarla da doğrudan ilgilenmek durumundaydık. Bu süreç darbe komisyonu çalışmalarına yoğunluk veremedik. Raporumuz 4 ay 15 gün gibi bir sürede tamamlandığını belirtmek isterim. Araştırma komisyonları bir savcılık makamı gibi çalışmamaktadır. Anayasa ve TBMM iç tüzüğüne göre Araştırma Komisyonu'nun niteliği doğru değerlendirilmezse beklentiler de farklı olabiliyor. Anayasa'daki ifadeye göre belli bir konuda bilgi edinmek için yapılan çalışmalardır.

15 TEMMUZ'UN ARKASINDA FETÖ'NÜN OLDUĞU KESİNDİR


Bu bir iddianame değildir, bu bir Araştırma Komisyonu raporudur. Suçları cezalandırma yetkisi yargınındır. FETÖ'nün hain darbe girişimiyle ilgili olarak darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün olduğu gerçeğini başlangıcından itibaren elimizdeki somut delillerle söylemeye çalıştık. Bugün hiçbir tereddüte mahal vermeyecek şekilde bilgi ve belgeler vardır. Suç itirazları, itiraflar, iletişim kayıtları, örgüt mensuplarının kullandığı özel iletişim programları, sanık beyanları, yargılamada yeni yeni ortaya çıkan beyanlar, darbe girişiminde tutuklu yargılanan sanıkların FETÖ'yle irtibatlarını gösterir mahiyette Pensilvanya'dan yeni gelen talimatlar, örgütün sözde lideri Fetullah Gülen'in devam eden açıklamaları gibi delilleri değerlendirildiğinde 15 Temmuz darbe girişiminde ülkemiz içinde odakların himaye ettiği Fetullah Gülen'in sözde liderliğiyle idare ettiği karar verdiği anlaşılmıştır.

FETULLAH GÜLEN'İN CIA MENSUBUYLA İRTİBATI OLMUŞTUR


Külliyenin bombalaması eylemini gösteren sanık hain, FETÖ'den aldığı talimatla 'biliyordum, bilerek yaptım' beyanı var. Genelkurmay emir subayının 'Darbe gecesi Hulusi Akar'a Kenan Evren olacak mısın, olmayacaksınız' beyanları. Hulusi Akar'ın Fetullah Gülen'le görüşmek için ikna çalışmaları. FETÖ'nün legal görünümlü faaliyet alanlarında aslında illegal alanla içiçe olduğu delillerden birisi FETÖ mensubu Prof. Osman Özsoy'un bir televizyon kanalında yakında darbe olacağını çok net bir şekilde ima etmiş, 'Keşke profesör olacağıma bir albay olsaymışım, bu süreçte çok daha katkım olurdu' demiştir. Fetullah Gülen'in 20 yaşından itibaren yaşadığı olağadışı olaylar. Belli bir iş için kendisinin yetiştirildiği, himaye edildiği görülmektedir. Fetullah Gülen'in Komünizmle Mücadele Derneği'nin Erzurum şubesinde görevli olduğu ve o yıllarda CIA mensubu Graham Fuller ile irtibatlı olduğu görülmüştür. Fetulah Gülen'in bütün engeller aşılarak vaiz olması dikkate şayandır. Vaizlekten 1 ay sonra ilkokul diplomasını almıştır.

FETULLAH GÜLEN BİR SAHTEKÂRDIR! BELGELERİ SAHTEDİR

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan detaylı bir rapor aldık. Bu raporda 10 Temmuz 1959 tarihinde göreve başlamış, görevinde yetirsiz olduğu değerlendirilmesine rağmen bir gizli el kendisini himaye etmiş ve 7 yıl aday memurluk yapmış ve ondan sonra memurluğu tasdik edilmiştir. Fetullah Gülen bir sahtekârdır. Eylemlerinden dolayı hiçbir soruşturma geçirmemiştir. Yeşil pasaportu düzenlediği sahte belgelerle, emeklilik işlemlerini sahte evraklarla sağlamıştır. 


İSTİHBARAT ZAAFI VAR

Havacı subayın verdiği istihbarat darbenin öne çekilmesini ve başarısız olmasına neden olmuştur. Darbe girişiminin önceden haber alınamaması bir istihbarat zaafıdır. Darbe girişimi saatinin 15 Temmuz saat 20:30'a çekilmesi darbenin önlenmesinde en önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir.

92-94 ARASINDA HARP OKULU'NA GİRENLER...

Hangi yıllarda TSK'ya girenlerin darbe teşebbüsüne katıldığının dökümünü çıkarttık. 1992 – 94 arasında Harp Okulu'na girenlerin daha fazla darbe girişimine katıldığını tespit ettik. Dikkat çeken bir şey, darbeye iştirak eden 228 askeri personelden 205 tanesinin yurt dışı görevi verildiği yine bize gelen resmi kayıtlarda belirtiliyor.

DARBENİN SİYASİ AYAĞI

Sık sorulan, kapsamlı araştırma yapıldı ama neden siyasi ayağıyla ilgili bir durum ortaya koymadı, tespit yapmadı. Zaman zaman eleştirilerle muhatap olduk. Gerçekten FETÖ ile ilgili yaptığımız tespitlerde sadece bir siyasi partiyle irtibat, olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Dönemsel olarak siyasi iktidarda bulunan, iktidardaki partilere yakın davranıp, başta mülkiye adliye olmak üzere devlet üst organlarına sızmak için kendilerince siyaseti kullanma yolu sektikleri anlaşılmaktadır.

Dikkat çeken belgelerden bir tanesi, kendisi ilkokul mezunu olmadan vaizliğe atandı. 1967 yılında bakıyorsunuz bir partiye, CHP'ye bir tahsilat 5 bin lira bağışta bulunduğu anlaşılıyor. Sözüm yanlış anlaşılmasın ama bu örgütün amaçlarına hizmete edeceğini düşündüğü siyasi partilerle işbirliği yapabildiğini gösterdiği bir belge olarak… Nüfus kayıt örneği bile şaibeli bile karışık. Bazı yerlerde doğum tarihi 1942 olarak geçer, kendi yazılı beyanlarında da 1938 olarak geçmiştir. Farklı yorumlarla Atatürk'ün ölümünden sonraki tarihi işaret etmesi bakımından kullandığı şekilde yorumlara sebebiyet vermiştir.

Pasaport istek formu var. Anne adını nüfus kayıtlarına aykırı olarak "Rabin" olarak doldurduğu görülüyor.

Kronolojiyi basın mensuparımız takip etti ama bizdeki kronolojinin başlıkları şöyle;

20:09 - Saat 14:45'te görevli bir binbaşının MİT'e gelerek istihbarat vermesi sonrası darbe teşebbüs saatini yeniden belirlemişlerdir..
20:23: Akıncı'da toplanan 33 özel kuvvetler görevlisi Genelkurmay Karargahı'na yola çıkmıştır.
20:25: Darbeci askerler ilgili yerlere bütün uçuşlarının serbest olduğunu duyurmuşlardır Akar'ın yasak olmasını bildirmesine rağmen
20:46: Mehmet Dişli özel aracı ile karargaha geri dönmüştür.
21:00: Dişli, Akar'ın makam odasına girerek 'Komutanım operasyon başlayarak' darbeyi tebliğ ettiği anlaşılmıştır. Akar, bir grup darbeci tarafından zorla alıkonmuş ve Levent Türkkan tarafından ölümle tehdit edilmiştir.
21:03: Partigöç ve bir grup darbeci subay Murat Aygün'ü telefonla arayıp harekete geçme emrini vermiştir.
21:16: Silahlı kuvvetler harekat merkezinin giriş çıkışı darbeciler tarafından kontrol altına alınmıştır.
21:26: Darbeciler tarafından oluşturulan Yurtta Sulh Whatsapp grubunda İstanbul içine giren trafik engellenecek talimatı verilmiştir.
21:28: Grupta bu saat itibari ile alınması gerekenlerin derhal alınması talimatı verilmiştir.
21:30: 80-85 darbeci tarafından Jandarma Genel Merkezi hareket merkezleri ele geçirilmiştir.
21:45: Başbakanlık müsteşarı alçak uçuşların araştırılması talimatını vermiştir.
22:00: Genelkurmay'da silah sesleri duyulmuş, halkın üzerinde ateş açılmıştır.
22:00: Köprüler geçişe kapatılmıştır.
22:23: Uğur Coşkun Sakarya'da darbe girişimini başlatmıştır.
22:25: Ümit Dündar'ın evine gelen bir grup asker evi aramıştır.
23:24: Sakarya Valiliği darbeciler tarafından işgal edilmiştir.
23:24: Gölbaşı'nda Özel Harekat Merkezi'nde patlama meydana gelmiştir.

16 TEMMUZ


00:05: Darbe bildirisi okutulmuştur.
00:57: Askeri kalkışmada bulunan saldırganlar, TÜRKSAT'ın Gölbaşı'ndaki tesislerine saldırıda bulunmuşlardır.
01:15: Cumhurbaşkanımız Marmaris'ten Dalaman'a hareket etmiştir.
01:43: Cumhurbaşkanımız İstanbul'a hareket etmiştir.
02:38: Ankara'da vatandaşlara ateş açılmıştır.
02:49: Meclis'e yeni bir bomba atılmış, milletvekilleri ve Meclis Başkanı Kahraman sığınağa inmiştir.
03:15: Genelkurmay'da yeniden çatışmalar başlamıştır.
03:20: Cumhurbaşkanının kaldığı otele SAS ve SAT komandoları indirme yapmıştır.
03:40: Cumhurbaşkanı Atatürk Havalimanı'na inmiş, bir askeri helikopter ve askeri uçuş yapan uçak tarafından sürekli taciz edilmiştir.
09:44: Darbe girişimi nedeniyle çıkan olaylarda o saat itibariyle 90 kişinin şehit olduğu açıklanmıştır.

Darbe girişiminden sonra uzaklaştırmalar, görevden almalar oldu. Hangi yıllarda silahlı kuvvetlere giriş yapmış olanlar datbe girişimine iştirak ettikleri için uzaklaştırılmışlar. Bunların dökümlerini çıkarttık.

Mustafa Önel beyin, 1981 girişli, 1985 çıkışlı harp okulunda 11 öğrencinin o tarihte FETÖ talebeleri olarak anılan bu örgütün ilk giriş yapan ekip olarak anıldığını ifade etmişti.
1985 yılında girişli, darbe günü tümgeneral 6, tuğgeneral 9 olmak üzere 15 kişinin darbeye karıştıkları ortaya çıkmıştır.

1993-94'te harp okuluna girenlerin daha fazla sayıda kalkışmaya iştirak ettiklerine dair önemli bilgiler var. 93 yılında 37, 95 yılında 29 kişi.

228 askeri personelden 225 tanesinin yurt dışı görev aldığı bize gelen resmi kayıtlarda belirtiliyor. Bu rakamlarla yıllara göre, ayrı ayrı olmak üzere raporumuzda görülecek.