İsrail'in Gazze Ablukası

Hamas Siyasi Büro Üyesi Hayye:'Elektrik, su, ilaç ve imar gibi krizlerle ablukanın şiddetlendirilmesinin muhtemel yansımalarından İsrail sorumludur'.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil Hayye, Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail ablukasının şiddetlendirilmesini kabul etmeyeceklerini belirtti.

Hayye, Gazze'de mart ayında suikast sonucu hayatını kaybeden Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları komutanlarından Mazin Fukaha'nın adının verildiği caminin açılışında konuştu.

Fukaha suikastının arkasında İsrail'in olduğunu bildiklerini belirten Hayye, iki aydan kısa sürede suikastın detaylarına ulaşarak sorumluları yakalayan emniyet güçlerini kutladı.

Hayye, suikasttan doğrudan sorumlu üç kişiye verilen idam kararının uygulanmasının, 'İsrail'e vurulan acı bir darbe' olduğunu söyledi.

- 'Direnişten vazgeçmeyeceğiz'

Gazze Şeridi'ne yıllardır uygulanan ablukaya tepki gösteren Hayye, 'Elektrik, su, ilaç ve imar gibi krizlerle ablukanın şiddetlendirilmesinin muhtemel yansımalarından İsrail sorumludur.' dedi.

İsrail'in 'bölgenin bir parçası' olmasını kabul etmediklerini vurgulayan Hayye, 'İsrail ancak onu bitirdiğimizde bölgenin bir parçası olabilir. Filistin işgali bitecek, İsrail yok olacaktır.' diye konuştu.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Hayye, ABD Başkanı Donald Trump'ın Hamas'ı terörle ilişkilendirmesi hakkında ise 'İşgale karşı direniş meşrudur. Direnişten vazgeçmeyeceğiz.' ifadelerini kullandı.

Konuşmasında uzlaşı anlaşmasının uygulanması için Fetih hareketine de çağrıda bulunan Hayye, ulusal siyasi programın, işgalin bitirilmesi, Filistinli mültecilerin topraklarına dönmesi ve Filistin devletinin kurulmasını kapsadığını kaydetti.

İsrail ile 2011'de imzalanan esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılan Kassam Tugayları komutanlarından Mazin Fukaha, 24 Mart'ta Gazze'nin güneyindeki Tel el-Heva bölgesinde uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA