Güney Kore'den Kuzey'e Sıtma Yardımına İzin

Güney Kore, bir sivil toplum kuruluşunun, sıtmayla mücadele konusunda Kuzey Kore ile irtibat kurmasına izin verildiğini bildirdi.

Güney Kore Birleşme Bakanlığından yapılan açıklamada, merkezi başkent Seul'de bulunan sivil toplum kuruluşu (STK) Kore Paylaşım Hareketine, Kuzey Kore'de sıtmayla mücadele, yardımların ulaştırılmasına ilişkin yollar ve iş birliği projelerini görüşmek üzere bu ülkeyle iletişime geçmesine izin verildiği belirtildi.

Bakanlık sözcüsü Lee Eugene, yeni hükümetin, Kuzey Kore'nin füze denemesi gibi provokasyonlarına güçlü şekilde yanıt vermeyi sürdürdüğünü, öte yandan iki ülke arasında bağların kesilmesinin, Kore Yarımadası'ndaki durumunun istikrarına hizmet etmediğini vurguladı.

Kore Paylaşım Hareketi, Kuzey Kore ile ülkeye böcek ilacı, diagnostik reaktif malzeme, sivrisinek savar ve ağ göndermek için elektronik posta yoluyla görüşeceklerini kaydetti.

STK yetkilisi Kang Young-sik, Kuzey Kore'ye en son 2012 yılında sıtmayla mücadele malzemesi gönderdiklerini söyledi.

Kuzey'de sıtma vakalarının son yıllarda arttığına dikkati çeken Kang, Kuzey Kore'nin güney bölgelerinde hastalığın, sıtma taşıyan sivrisineklerin Güney'e uçmasıyla Güney Koreliler için de sağlık tehdidi oluşturduğuna vurgu yaptı.

Kaynak: AA