Çevrecilerin Altın Madeni Tepkisi

Çanakkale'de Kirazlı Altın Madeni'nin yakın bir zamanda işletmeye açılacağı duyumu üzerine tepki gösteren çevrecilere Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan destek verdi.

İDA Dayanışma Derneği ve Çanakkale Kent Konseyi Çevre Meclisi örgütleri, konuyu yerinde görmek için Atikhisar Barajı havzasında inceleme yaptı.

Grup üyeleri daha sonra madenin açılacağı bölgeye gidip altın madenine karşı olduklarını anlatan pankartları kuleye astı.

Dernek Başkanı İlhan Pirinçciler, söz konusu madenin işletmeye açılması durumunda Çanakkale'nin suyunun ölüm fermanının imzalanacağını söyledi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise Çanakkale'nin 10 kilometre yakınında 51 milyon metreküp su kapasiteli Atikhisar Barajı olduğunu belirtti.

Barajın birçok yer altı ve yerüstü su kaynağıyla beslendiğini ifade eden Gökhan şunları söyledi:

'Bu ormanlık alanda 600 metre çapında ve 400 metre derinliğinde bir çukur oluşacak. Buradan çıkarılacak olan kayaçlar, zehirli ağır metallerle, özelikle siyanürle işlenmek suretiyle ayrıştırılarak altın içinden alınacak. O topraklar olduğu gibi kalacak. Çünkü burası bir deprem bölgesi, burada en ufak bir çatlama da sızıntılar, sular buradan giderek, kılcal damarlar suretiyle bizim barajın içine girecek. Bu metaller barajı kirlettiği andan itibaren geri dönüşü yok.

Bizde Belediye Meclisi olarak burada gelip görme noktasında ve bu konudaki tereddütlerimizi bilgilenmek, yasal sürece belediye olarak bir fiil katılmak amacıyla geçen ay bir Meclis kararı aldık. Yazılarımızı yazdık. Cevaplar geliyor. Bu cevaplara karşı hukuki mücadeleyi başlatacağız. Bunun kararını aldık. Gelen verilere göre bunu, hukuka taşıyacağız.' diye konuştu.

Kaynak: AA