Batı Akdeniz'den Körfez Ülkelerine Domates İhracatı

Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Karaloğlu: '2 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip Suudi Arabistan yaş meyve sebze pazarının sadece yüzde 5'i Türkiye'den karşılanmakta. Türkiye, Suudi Arabistan yaş meyve ve sebze pazarından daha fazla pay aldıkça, doğal olarak Antalya'nın ihracat rakamları artacaktır'

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer Körfez ülkelerini Antalya'nın yaş meyve ve sebzesi için yeni alternatif pazarlar olarak değerlendirdiklerini belirterek, 'Antalya'nın domatesi başta olmak üzere yaş meyve ve sebzesini Körfez pazarına taşımak istiyoruz.' ifadesini kullandı.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yönetim Kurulu Başkanı Münir Karaloğlu himayesinde, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ve Batı Akdeniz İhracatçılar Birliğinin (BAİB) iş birliği ile Antalya, Isparta ve Burdur'dan yaş meyve sebze ihracatçıları Suudi Arabistan ve Kuveyt'te ziyaretlerde bulundu.

Körfez ülkelerine yapılan ziyaret ve görüşmelerle yaş meyve sebze sektöründe global pazarlardan yıllık 2 milyar dolara yakın ithalat yapan Suudi Arabistan pazarının Antalyalı ihracatçılar için yaş meyve sebze sektörüne yeni bir soluk getirmesi amaçlanıyor.

Cidde Ticaret ve Odasında yapılan görüşmelerde, ihracat pazarlarının çeşitlendirilmesi, yeni pazarlar yaratılması değerlendirildi.

Yaş Meyve ve Sebze Dış Ticaret Komitesi Başkanı Sehaim Saeed Al-Ghamdi, BAKA'nın mayıs 2016 ve şubat 2017'de Antalya'da düzenledikleri yaş meyve sebze tanıtım programlarına katıldıklarını belirtti.

Antalya'nın yaş meyve sebzede Suudi Arabistan pazarı için ne kadar önemli olduğunu yerinde gözlemlediklerini vurgulayan Al-Ghamdi, ziyaretler sonucunda ticari ilişkilerin daha da sağlamlaşacağını ifade etti.

- 'Yaş sebze ve meyvenin sadece yüzde 5'i Türkiye'den'

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, 2 milyar dolar pazar büyüklüğüne sahip Suudi Arabistan'ın yaş meyve sebze pazarının sadece yüzde 5'ini Türkiye'den karşıladığına işaret etti.

Türkiye, Suudi Arabistan yaş meyve ve sebze pazarından daha fazla pay aldıkça, Antalya'nın ihracat rakamlarında artış olacağını vurgulayan Karaloğlu, '2016 dönemi ihracat verilerine göre, yaş meyve ve sebzede Rusya'ya ihracatta yaşanan düşüş, başka pazarlarla telafi edildi. Suudi Arabistan, Kuveyt ve diğer Körfez ülkelerini Antalya'nın yaş meyve ve sebzesi için yeni alternatif pazarlar olarak değerlendiriyoruz. Bu çalışma ziyaretiyle Antalya'nın domatesi başta olmak üzere yaş meyve ve sebzesini Körfez pazarına taşımak istiyoruz.' değerlendirmesinde bulundu.

- THY'nin direkt uçuşları ihracatı artıracak

Türk Hava Yollarının (THY) 2017 haziran-eylül aylarında Riyad, Cidde, Amman, Bağdat, Erbil ve Cezayir'den Antalya'ya direkt seferler başlatacak olmasının Antalya yaş meyve sebzesi için doping etkisi oluşturması hedefleniyor.

THY'nin, kargo fiyatlarında kilogram başına taşımacılık ücretlerini bazı destinasyonlarda 0,80 cente kadar düşürmesinin uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlaması amaçlanıyor.

Kaynak: AA