2. Uluslararası Büyük Bozkır Sosyal Bilimler Forumu

Foruma Türk Dünyası ve diğer ülkelerden 300'e yakın bilim adamı katıldı.

Kazakistan'da Türk Tarih Kurumu ile Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) tarafından 2. Uluslararası Büyük Bozkır Sosyal Bilimler Forumu düzenlendi.

Başkent Astana'daki Radisson Otel'de gerçekleştirilen foruma, TWESCO Başkanı Darhan Kıdırali, Kazakistan Devlet Sekreteri Gülşara Abdikalikova, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Bilim Vakfı Başkanı Manzur Hüseyin Sumro'nun yanı sıra Türk dünyasından ve diğer ülkelerden 300'e yakın bilim adamı ve uzman katıldı.

Forumun başlıca gündemini Kazakistan'ın Latin alfabesine geçişi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in başlattığı manevi yenilenmenin yolları, bilimsel entegrasyon, Türk edebiyatı, Türk dillerinin araştırılması ve korunması oluşturdu.

Forum kapsamında TWESCO tarafından Türk dili ve tarihinin araştırılması çalışmalardan ötürü ünlü Kazak Türkolog Mırzatay Joldasbekov'a altın madalya takdim edildi.

TWESCO Başkanı Kıdırali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, forumda Altayistik, Moğolistik ve Türkoloji Ortak Daimi Komitesinin kurulmasının önerildiğini belirterek, 'Şu an Altayistik komitesi var. Moğolistik kongresini biliyoruz. İleride Moğolistan İlimler Akademisi ile TWESCO içindeki Türk Dünyası Akademiler Birliği ile böyle bir daimi komite oluşturabiliriz.' dedi.

Kıdırali, ortak komitenin, Altayistik tarih çalışmaları içinde önemli ortak projeler üretilmesine zemin hazırlayabileceğini kaydetti.

Michigan Üniversitesi Türk Dilleri ve Uluslararası İlişkiler Prof. Dr. Timur Kocaoğlu da bilim adamlarının ortak projeler hayata geçirmesinin önemini vurgulayarak, 'Bütün Türk dünyasında Türklerin bir araya gelip, aynı manevi mirası paylaşmayı öğrenmeleri açısından forum önemlidir.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA