Uyuşturucuyla Mücadelede 'Yeterlilik' Adımı

Uyuşturucuyla mücadeleyi daha etkin hale getirebilmek amacıyla Yeşilay ve Mesleki Yeterlilik Kurumu arasında, 'madde bağımlılığı danışmanlığı' mesleğinin standartlarının belirlenmesini öngören iş birliği protokolü imzalandı.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında imzalanan Madde Bağımlılığı Danışmanı (Seviye 6) Ulusal Yeterliliği protokolü ile 'madde bağımlılığı danışmanlığı'nın tüm meslek standartlarını Yeşilay belirleyecek, yetkilendirme MYK tarafından yapılacak.

MYK'da düzenlenen işbirliği protokolü imza töreninde konuşan MYK Başkanı Adem Ceylan, hükümetin uyuşturucuyla mücadele konusunda titiz ve hassas çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

MYK Başkanlığı görevine atanır atanmaz bu konu üzerinde çalışmaya başladığını anlatan Ceylan, 'Madde Bağımlılığı Danışmanlığı mesleğinin standartlarına ilişkin doküman 10 Mart 2017'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tabii bu kişilerin niteliklerini, sınav ve belgelendirme usullerini belirleyen yeterliliklerin de hazırlanması gerekiyordu. Buna talip olan Yeşilaya teşekkür ediyorum.' ifadesini kullandı.

Protokolle sınav ve belgelendirmeye esas olacak yeterliliklerin Yeşilay tarafından hazırlanacağını, MYK'nınsa yetki ve sertifika verme konusunda bu çalışmalara katkı sağlayacağını belirten Ceylan, 'İnşallah madde bağımlılığı danışmanlığı mesleğini icra edecek kişilere yönelik teorik ve pratik uygulamaları içerecek bu dokümanlar, meslek standartları kısa süre içinde hazırlanacak. Ardından hızlı bir şekilde belgelendireceğiz.' diye konuştu.

Madde bağımlılarının topluma kazandırılması noktasında bu işbirliği protokolünün önemli bir adım olduğunu dile getiren Ceylan, 'Ülkemizde gençlerimizin kötü alışkanlıklardan kurtulması açısından birtakım çalışmalarımız olsa da aslında buna bir şekilde bulaşan insanların tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine bu meslek mensupları önemli katkı sağlayacaklar. Onun için kısa süre içerisinde mesleğin yeterliliklerini belirleyip, yönetim kurulumuz tarafından karara bağladıktan sonra da belgelendirmeyle mesleği icra edecek kişilerin niteliklerini açık bir şekilde ifade edeceğiz.' şeklinde konuştu.

Ceylan, bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları hassasiyetle yerine getirmeye devam edeceklerini kaydetti.

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz da son yıllarda madde bağımlılığının gençler arasında yaygınlaşmaya başladığını, bunun için önlem alınması gerektiğini söyledi.

Batı ülkeleriyle kıyaslandığında şu anda Türkiye'nin iyi durumda olduğunu ancak bazı önlem ve çalışmalarla daha iyiye gidebileceğini ifade eden Yılmaz, 'Resmi rakamlara göre Türkiye'de nüfusun yüzde 2,7'si hayatında bir kereliğine madde deneyen kitle olarak tanımlanıyor. Dünyada, özellikle batılı ülkelerde bu oran 10-20 kat daha fazla.' dedi.

Türkiye'de madde bağımlılığının yaygınlaşmaması için madde bağımlılığı danışmanlığı meslek mensuplarının faydalı olacağını vurgulayan Yılmaz, 'Bizim liselerde yaptığımız araştırmalar şunu gösteriyor ki her 10 çocuktan biri, bir maddeyi okul hayatı boyunca deniyor. Bu yine de bizim toplumumuz, değerlerimiz için çok yüksek bir oran.' ifadesini kullandı.

Yılmaz, insanların madde bağımlısı olmamalarını sağlamanın yanında, halihazırda madde bağımlısı kişileri rehabilite etmenin, onları tekrar toplumsal hayata kazandırmak için önemli olduğunu belirtti.

Yılmaz, rehabilitasyon içinse en önemli unsurlardan birinin, 'bunu kimlerin, nasıl gerçekleştireceği' olduğunu, iş birliği protokolünün mesleği icra edecek kişilerin niteliklerinin açıkça belirlenmesiyle uyuşturucuyla mücadelede önemli bir adım olacağını vurguladı.

Kaynak: AA