Tarihi Paraşüt Kulesi'nden Atlayış Heyecanı

Türk Hava Kurumu Müzesi'nde yer alan Tarihi Paraşüt Kulesi'nde bu ay başlayan atlayış sezonuna ilgi giderek artıyor Paraşüt eğitmeni Özgür Kaynak:'Atlayış yapacakların, 16 yaşından büyük, 4585 kilo aralığında olmaları, atlayış sırasında spor ayakkabı giymeleri, sağlık açısından herhangi bir problemlerinin olmaması gerekiyor' 'Hava sporları çok hareketli ve adrenalini yüksek bir dal ama paraşütle atlamak, dışarıdaki trafikten çok daha emniyetli bir spor'.

Türk Hava Kurumu (THK) Müzesi'nde yer alan Tarihi Paraşüt Kulesi'nde bu ay açılan atlayış sezonuna ilgi giderek artıyor.

Türk ve Rus mühendisler tarafından 1937 yılında inşa edilen ve başkent Ankara'nın simgelerinden biri haline gelen Tarihi Paraşüt Kulesi, adrenalin seven başkentlileri ağırlamaya devam ediyor.

Paraşüt eğitmeni Özgür Kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mayıs'tan itibaren atlayışların halka açıldığını ve şu ana kadar yaklaşık 80 atlayış yaptırdıklarını söyledi. Yıl içinde genellikle 800 ile bin arasında atlayış yaptırdıklarını ifade eden Kaynak, 'Her sene bu sayı giderek artıyor. Hava şartları uygun olduğu sürece, gelen herkese atlayış yaptırmaya çalışıyoruz.' dedi.

Yüksekliği 38 metre olan kuleden atlayış yapabilmek için bazı şartların bulunduğunu dile getiren Kaynak, 'Atlayış yapacakların, 16 yaşından büyük, 45-85 kilo aralığında olmaları, atlayış sırasında spor ayakkabı giymeleri, sağlık açısından herhangi bir problemlerinin olmaması gerekiyor. Kişinin kaydını aldıktan sonra kısa bir bilgilendirme yapıyoruz. Daha sonra yukarı çıkıp 38 metrelik Tarihi Paraşüt Kulemizden atlayışlarını gerçekleştiriyoruz.' diye konuştu.

Küçük çocukların da atlayış için çok hevesli olduğunu vurgulayan Kaynak, şöyle devam etti:

'Maalesef kiloları yetmediği için onları atlatamıyoruz. Bugüne kadar en büyük 76 yaşında bir beyefendiye atlayış yaptırdım, çok hevesliydi. Genelde 18-35 yaş arası daha çok ilgi gösteriyor. İlk kez atlayanlardan güzel tepkiler geliyor. İnsan, uçmak için yaratılmış bir canlı değil ama biz, onların atlayışlarını yaptırıp, insanları havacılığın içine çekmek, THK'nın farklı branşlarındaki havacılık kursuna katılmalarını sağlamak ve yönlendirmek için buradayız. Gelen arkadaşlarımız ilk başta çekingen davranıyor. Hava sporları çok hareketli ve adrenalini yüksek bir dal ama paraşütle atlayış, dışarıdaki trafikten çok daha emniyetli bir spor. Kuralları içinde yaptığınız sürece hiçbir sıkıntı ya da kazayla karşılaşmazsınız. Daha sonra birçoğu büyük istek ve hevesle atlıyor. Sonra da THK'nın açmış olduğu diğer branşlara devamlılık sağlıyor. Bu da bizi mutlu ediyor.'

Atlayış bağımlısı olan insanların bulunduğunu ifade eden Kaynak, 'Her hafta sonu gelip 3-5 atlayış yaptıktan sonra gidenler var. Zaten 5 atlayış yapanlara kule atlama sertifikası da veriyoruz ve bir hatıra olarak saklıyorlar.' ifadelerini kullandı.

Tüm başkent halkını müzeye davet eden Kaynak, 'Müze alanı içinde 747 adet eser ve kulemiz var. Müze kısmı, bahçemiz ve kule atlayışları ücretsiz. Vatandaşlar, aileleri ile gelip, uçakların altındaki banklarda oturup, çay, kahve içebilir, çocuklarıyla atlayış yapabilirler.' diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: AA