Süs Bitkileri Sektörüne Arazi Desteği

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bağdatlıoğlu: 'Hükümetin sektörümüze sağladığı bu teşvik, istikrarlı büyümemiz için çok önemlidir. Bu teşvik sektörün yatırım ve büyüme iştahını, ihracat motivasyonunu çok ciddi boyutlarda olumlu etkileyecektir'

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmek üzere Hazine taşınmazlarının kiraya verilmesinin yolunun açılmasının süs bitkileri sektörünün büyümesini ve yatırım iştahını çok olumlu etkileyeceğini bildirdi.

Bağdatlıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığının 24 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğinde, Hazine taşınmazlarının gerçek veya tüzel kişilere, süs bitkileri ve tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmek üzere kiraya verilmesinin yolunun açıldığını anımsattı.

Süs bitkileri sektörü olarak bundan büyük bir mutluluk duyduklarını belirten Bağdatlıoğlu, şunları kaydetti:

'Hükümetin sektörümüze sağladığı bu teşvik, istikrarlı büyümemiz için çok önemlidir. Bu teşvik sektörün yatırım ve büyüme iştahını, ihracat motivasyonunu çok ciddi boyutlarda olumlu etkileyecektir. Bu etkinin verimli ve yaygın hale getirilmesi için şimdi yapılması gereken iş, sektörümüzün mukayeseli üstünlüğe sahip olduğu tüm şehirlerdeki Hazine arazisi envanterine ulaşabilmemizdir. Böylece sağlanmış olan arazi kiralama desteği, üreticilerimizin uygun araziye erişiminin sağlanmasıyla bir anlam kazanabilecektir.'

Bağdatlıoğlu, sektörün sürdürülebilir büyümesinin önündeki en önemli engellerden birinin arazi yetersizliği olduğunu kaydederek, yaptıkları araştırmaya göre, süs bitkileri sektöründe faaliyet gösteren üretici ve ihracatçıların yüzde 83'ünün özel şahıslardan kiraladıkları yüzde 7'sinin kamudan kiraladıkları araziler üzerinde çalıştığının belirlendiğini bildirdi.

Arazi sorunu nedeniyle sektörün hem kesme çiçek hem de dış mekan üretiminde büyüyemediğini ifade eden Bağdatlıoğlu, 'Sektörümüzün temel sorunlarından biri de herhangi bir destek ve teşvike erişmede ciddi darboğaza sahip olmamız. Sektörümüzün yüzde 84'ü, herhangi bir teşvikten yararlanmamakta. Mevcut destek ve teşvik politikasındaki bölgesel gelişmişlik ayrımı yerine, üretime uygun bölgelere uyumlu olarak politikalar geliştirmesi gerekiyor.' açıklamasında bulundu.
Kaynak: AA