Sabancı Üniversitesi Grafen Katkılı Müzik Aletini Tanıttı

Sabancı Üniversitesi (SÜ) bünyesinde kurulan NANOGRAFEN şirketi tarafından nano malzemelerinin üretildiği grafen katkılı klarnet, Sabancı Üniversitesi kampüsünde yapılan bir etkinlikle tanıtıldı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, SÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu’nun açılış konuşmasının ardından, Sabancı Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUNUM) Direktörü Dr. Volkan Özgüz, SUNUM Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Burcu Saner Okan ve Akıneri Müzik Aletleri Şirketi’nin kurucusu Aydan Akıneri müzik aleti hakkında bilgi verdi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Menceloğlu, tanıtımı yapılan dünyanın ilk grafen katkılı müzik aletinin bilimin sanat ile buluşması olarak adlandırılabileceğini belirtti. Menceloğlu, bu çalışmanın bir malzeme teknolojisinin müzik teknolojisine nasıl uyarlandığının ve mühendisliğinin nasıl yapıldığının muazzam bir örneği olduğunu bildirdi.

SUNUM Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Okan, grafeni 21. yüzyılın mucizevi nano malzemesi olarak adlandırarak, Manchester Üniversitesinden Andre Geim ve Konstantin Novoselov’un grafen çalışmalarından dolayı 2010 yılında Nobel Fizik Ödülü kazandığını kaydetti.

Okan, grafenin, nano yapısından kaynaklı üstün elektronik, mekanik ve termal özellikler sağladığını ifade ederek, şu ana kadar kask, tenis raketi ve dokunmatik ekran gibi sınırlı sayıda grafen katkılı ürün olduğunu belirtti.

Aydan Akıneri de daha önce karbon fiberli klarnet ürettiklerini ancak klarneti daha da güçlendirmek için grafen maddesini kullanmayı düşündüklerini belirtti. Araştırmaları sonucunda Sabancı Üniversitesinin grafen maddesi ile yaptığı çalışmalar hakkında bilgi edindiğini ve bir işbirliği talebinde bulunduğunu belirten Akıneri, 'İki ay içinde çok hızlı sonuçlar elde ederek ürünleri son haline getirdik.' değerlendirmesini yaptı.

Klarnet sanatçısı Serkan Çağrı, açılış konuşmalarının ardından katılımcılara kısa bir müzik dinletisi sundu.

Çağrı, müzik dinletisinin ardından grafen katkılı klarnet ile normal bir klarnet arasında hem duyumsal hem de yapısal açıdan farklar olduğunu belirtti.

Kaynak: AA