Merak Ve Eğlence Dolu Bilim Şenliği

TED İzmir Koleji’nde bu yıl 2.’si düzenlenen Bilim Şenliği’nde, öğrenciler günlük hayatta karşılaştığımız birçok durumun arkasındaki bilimsel gerçekleri keşfetme fırsatı buldular.

Merak Ve Eğlence Dolu Bilim Şenliği
Şenliğin açılış töreni sırasında Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema İşisağ üçüncü bilimin günlük hayattaki yeri ve gerekliliği konusunda öğrencilerin ufkunu açan ilgi çekici bir sunum yaptı. Atölye çalışmalarında 1, 2 ve 3. sınıf öğrencileri tutkal yapımından köpük şovuna, kinetik kumdan dinozor kazısına, böcek gözünün yapısından hortumların oluşumuna kadar çok çeşitli stantlarda deneyler yaptılar. Parkuru tamamlayan öğrenciler ise, bilimsel açıklamasını eğitmenlerinden dinledikleri patlamış mısırın tadını doyasıya çıkardılar. 4,5 ve 6. sınıf öğrenciler ise Arşimed, Sir Isaac Newton, Galileo Galilei, Daniel Bernoulli ve Graham Bell ile özdeşleşmiş bilimsel prensipleri, yaptıkları deneylerle gözleme şansı yakaladılar. 7,8 ve lise hazırlık sınıfları atölye çalışmalarında kendi kremlerini, oda parfümlerini, ve sabunlarını ürettiler, sönmeyen mum yaptılar.

Gün içerisinde Mad Science İzmir ekibinin gerçekleştirdiği sahne gösterileri öğrenciler tarafından heyecan, coşku ve hayranlıkla izlendi. Gün sonunda ise bilim, oyuna dönüştü. Şenlik süresince ortaokul öğrencilerinin ürettiği projeler de sergilendi. Öğrenciler arkadaşlarının projelerini merak ve ilgi ile izlediler. Plazma kürelerine dokunup Tesla jeneratörünün nasıl çalıştığını gördüler. Depreme dayanıklı apartman, renk çarkı, elektrik motoru, kamera obscura ve iskelet gibi pek çok modeli kullanma fırsatı buldular. 8. sınıf öğrenci Biray Pınar deniz kabuğu koleksiyonunun küçük bir bölümünü de sergi alanında ziyaretçilerle paylaştı.
Kaynak: İHA