Irak Ordusundan Sivillere Çağrı

Irak ordusu, Musul kentinin batı yakasında DEAŞ'ın kontrolündeki bölgelerde yaşayan sivillere 'acilen buralardan ayrılmaları' çağrısında bulundu.

Irak ordusundan, Musul kentinin batı yakasında 'Eski Şehir' olarak bilinen bölge başta olmak üzere terör örgütü DEAŞ'ın kontrolündeki bölgelerde yaşayanlara 'acilen buralardan ayrılmaları' çağrısı yapıldı.

Musul operasyonu komutanlarından Korgeneral Reşid Yarallah, Irak devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Musul kentinin batı yakasında 'Eski Şehir' olarak bilinen bölgelerde yaşayanlardan acilen buraları terk etmelerini istedi.

Söz konusu bölgelerde bulunan sivillerin, örgüt tarafından canlı kalkan olarak kullanıldığına işaret eden Yarallah, 'Silahlı kuvvetler Allah'ın yardımı ve kahramanlarımızın çabasıyla batı yakasındaki bütün bölgelerde DEAŞ'ı hezimete uğrattı. Ancak onların kalıntıları, bu bölgelerde sivillerin canını tehlikeye atarak onları canlı kalkan olarak kullanıyor.' ifadelerini kullandı.

Hükümet ile silahlı kuvvetlerin söz konusu bölgelerdeki halkın güvenliğinden sorumlu ve Irak'ın her karış toprağını tamamen kurtarmakta kararlı olduğunu vurgulayan Yarallah, şunları kaydetti:

'Bu hedefleri gerçekleştirmek, kayıpları engellemek, bölgeyi hızlıca kurtarma görevini tamamlamalarına alan açmak için hepinizden bölgeden çıkmanızı ve sizin için belirlenen güvenlik koridorlarına yönelmenizi istiyoruz. Buralarda sizi rehberler ve güvenli bölgelere nakledecek araçlar bekliyor olacak.'

- DEAŞ 150 kişiyi alıkoydu

İçişleri Bakanlığına bağlı Hızlı Reaksiyon Güçleri'nden Fehd Abdulhalık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'DEAŞ militanları Eski Şehir'de güvenlik güçleriyle iş birliği yaptıkları ve DEAŞ aleyhine bilgi sızdırdıkları gerekçesiyle 17 ile 40 yaşları arasında değişen 150 erkeği alıkoydu.' dedi.

Örgütün alıkoyduğu kişileri tutacağı bir alanı olmadığı gibi hayatta kalmaları için onlara verecek gıda ve suyunun da bulunmadığını belirten Abdulhalık, bazı kaynaklardan aldıkları bilgiye göre örgütün birkaç saat içerisinde alıkoyduğu kişileri öldürmeyi planladığını ifade etti.

Acilen gereken adımlar atılarak belki de söz konusu kişilerin kurtarılabileceğini vurgulayan Abdulhalık, Eski Şehir olarak bilinen bölgede sokak savaşı yürütecek özel güçlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Musul'un doğusunu geçen ocak ayı sonunda tamamen ele geçiren Irak güçleri, 19 Şubat'tan bu yana batı yakasında terör örgütü DEAŞ'a karşı operasyonlara devam ediyor.

Kaynak: AA