'Derine İndikçe İşler Daha Da Zorlaşıyor'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'yi kabul etti Eide:'Her iki liderin de soruna çözüm bulunması yönündeki kararlılığı ve bunu Cenevre'ye taşıma isteği var'.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerinde liderlerin olası bir Kıbrıs konferansında izlenecek yöntem konusunda birbirinden çok uzak fikirlere sahip olduklarını belirterek, bu anlamda mekik diplomasisinin önemli olduğunu, fakat derine indikçe işlerin daha da zorlaştığını söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yaklaşık bir saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı adına müzakereleri yürüten Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve BM Genel Sekreteri Guterres'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulundu.

Toplantının ardından basına açıklama yapan Espen Barth Eide, tarihte ilk kez her iki liderin de gerçekten tüm konuları çözmek için son bir Kıbrıs Konferansı'na gitme konusunda kararlılık gösterdiğini, kendisinin de bunun en iyi şekilde anlaşılması ve kurulmasını sağlamak için elinden geleni yaptığını anlattı.

'Her iki liderin de soruna çözüm bulunması yönünde kararlılığı ve bunu Cenevre'ye taşıma isteği var' diyen Eide, liderlerin olası bir Kıbrıs Konferansı'nda izlenecek yöntem konusunda birbirinden çok uzak fikirlere sahip olduklarını, bu anlamda mekik diplomasisinin önemli olduğunu, fakat derine indikçe işlerin daha da zorlaştığını ifade etti.

- 'Daha gidilecek uzun yol var'

Espen Barth Eide, kendisinin esasa yönelik değil haziran ayında olası bir Cenevre toplantısı olup olmayacağını belirlemek için izlenecek yöntem konusunda görüşmeler yaptığını belirterek, her iki liderin de sürecin başarısızlığa uğramasının dramatik sonuçları olacağını bildiklerini, fakat daha gidilecek uzun bir yol olduğunu dile getirdi.

Güvenliğin yönetimsel bazdaki boyutlarının yanı sıra iç ve dış unsurları olduğunu kaydeden Eide, bazı detaylı fikirleri ortaya koyduklarını, bunların kabul gördüğünü ancak bunlar üzerinde anlaşma sağlanamadığını belirtti.

Espen Barth Eide, bir yararı olduğuna inandığı sürece mekik diplomasisini sürdüreceğini vurgulayarak, 'Bu görüşmeler çok da umut verici olacak. İşte bu yüzden Cenevre'ye ihtiyaç var. Bu konular sadece Cenevre'de ele alınabilir. Çünkü Türkiye, İngiltere ve Yunanistan'ı ve özel rolü dolayısıyla AB'yi de ilgilendirir.' değerlendirmesinde bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, 'Ekonomi
', 'Avrupa Birliği'
, 'Mülkiyet'
, 'Yönetim-Güç Paylaşımı'
, 'Toprak' ile 'Güvenlik ve Garantiler

' olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.
Kaynak: AA