Cezayir'in Yeni Başbakanı Tebbun'un Siyasi Geçmişi

Konut ve Şehircilik Bakanlığında geliştirdiği projelerle adını duyuran Tebbun, Cezayir'in yeni başbakanı oldu.

Cezayir'de hükümeti kurmakla görevlendirilen Abdulmecid Tebbun, ülkede uzun yıllardır var olan konut sorunuyla ilgili geliştirdiği projelerle tanınan bir isim.

2012'den bu yana Konut ve Şehircilik Bakanı olan Tebbun, 2001-2002 dönemlerinde de aynı görevde bulundu ve bu süreçte orta gelirli vatandaşların banka kredisiyle ev sahibi olmaları amacıyla devlet destekli 'kira öder gibi konut' projesi geliştirdi. Bu proje, Tebbun'un kabineden çekilmesiyle durdu ve 2012'de göreve gelince yeniden start aldı.

Cezayir, 2010-2014 yılları arasında 2 milyon 200 bin konut inşası için 23 milyar dolar tahsis etti. Konut ve Şehircilik Bakanlığı'nın rakamlarına göre, 2015-2019 yılları için geliştirilen program kapsamında 1 milyon 600 bin konutun daha inşa edilmesi ve böylelikle ülkedeki konut sorununun çözülmesi hedefleniyor. Yine bakanlığın son verilerine göre, ülkede 1999 yılında 3 milyon olan konut sıkıntısı halihazırda yaklaşık 400 bin civarında seyrediyor.

Tebbun, daha önce, ülkedeki konut krizini 2017'de sona erdirme vaadinde bulunmuş ancak bunu 2018'e ertelemişti, daha sonra da bazı programların aksaması nedeniyle bu süreyi 2019'a kadar uzatmıştı. Hükümet, farklı gelir seviyelerine mensup ailelerin devlet destekli konuta sahip olması için pek çok formül geliştirdi.

Cezayir yönetimi, 19 Mayıs 2016'da Cezayir'i gecekonduların olmadığı modern bir Afrika başkenti olarak ilan etti. Bu kapsamda, salı günü 4 bin aile yeni konutlarına yerleştirildi. 4 yıldır devam eden proje kapsamında 46 binden fazla aile yeni konutlara kavuştu.

Haziran 2016'da Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, ülke düzeyinde konut krizine sağladığı katkılardan ötürü Tebbun'a ulusal hizmet nişanı verdi. Ancak Tebbun, geçtiğimiz aylarda, sendikalar ile uzmanlar tarafından 'konut krizini çözmek amacıyla gerçekleştirilmesi zor vaatlerde bulunduğu' şeklinde eleştirilere maruz kaldı.

Tebbun, arkadaşı Buhti Bilayib'in vefat etmesinin ardından Ticaret Bakanlığının yönetimine getirildi. Bu durum, onun cumhurbaşkanlığına en yakın bakanlar arasında olduğu intibasını uyandırdı. Siyasi olarak iktidardaki Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne (FLN) mensup olan Tebbun, son aylarda, başbakanın görev ve yetkilerinin üstünde görev ve yetkiye sahip görünüyordu ve adı pek çok defa başbakanlığa aday olacak kişiler arasında zikredildi.
Kaynak: AA