Azerbaycanlı Senarist, Tiyatrocu Ve Akademisyen Tevfik İsmailov Anıldı

Azerbaycanlı yönetmen, senarist, tiyatrocu ve akademisyen Prof. Dr. Tevfik İsmailov, vefatının 1. yılında belgesel gösterimi ve panelden oluşan programla anıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü tarafından geçen yıl yaşamını yitiren Tevfik İsmailov için Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde anma etkinliği düzenlendi.

Etkinlikte, Türkiye'de yaşadığı dönemde Ömer Lütfi Akad, Metin Erksan, Halit Refiğ gibi sinemacılarla ortak çalışmalara imza atan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait Gösteri Sanatları Merkezi'nde 1995'te sinemacılık dersleri veren İsmailov'un senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı 'Maestro' adlı belgesel gösterildi.

Azerbaycanlı besteci ve eğitimci Prof. Dr. Hayyam Mirzazade'nin hayatı ve sanatçı kişiliğini anlatan belgesel gösteriminin ardından moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. İrfan Çiftçi'nin üstlendiği panelde, Prof. Dr. Alev İdrisoğlu, Şenol Demiröz, Çetin Tunca ve İhsan Kabil, İsmailov'un hayatı, filmleri, belgeselleri ve sinema üzerinde bıraktığı izleri konuştu.

- İsmailov kimdir?

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 1939'da doğan Tevfik İsmailov, meslek hayatına 1955'te oyuncu olarak başladı. Devlet Tiyatro Enstitüsü'nden 1962'de oyunculuk bölümünden mezun olan İsmailov, 1968'de de aynı üniversitenin yönetmenlik bölümünü bitirdi.

Üniversite yıllarında Azerbaycan Devlet Radyo ve Televizyonu'nda çalışan İsmailov, 1968'de Moskova Devlet Sinema Enstitüsü (VGIK) bünyesinde açılan senaryo yazarlığı ve yönetmenlik kurslarında eğitim gördü.

Mezun olduktan sonra 'Azerbaycan Film Stüdyosu'nda profesyonel yönetmen olarak göreve başlayan İsmailov, yaşamı boyunca çok sayıda belgesel ve televizyon filmlerine imza attı.

İsmailov, 26 Mart 2016'da 77 yaşındayken hayatını kaybetti.

Kaynak: AA