Afrika Birliğinin 54'Üncü Kuruluş Yıldönümü Ve Afrika Günü

Birliğin, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki genel merkezinde tören düzenlendi Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Muhammed: 'Bugün kıtamızın sömürgeciliğin boyunduruğundan kurtuluşunun 54'üncü yıldönümünü, kurucu babalarımızın hayal ettiği ve uğrunda savaştığı birliği kutluyoruz' 'Kıtadaki insani krizlerin içinde en katlanılmaz olan Güney Sudan'daki trajedi' 'Afrika daha fazla kıtamızın marjinalleştirilmesini kabul edemez'.

Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, bugün kıtanın sömürgeciliğin boyunduruğundan kurtuluşunun 54'üncü yıldönümünü, kurucu babalarının hayal ettiği ve uğrunda savaştığı birliği kutladıklarını belirtti.

Birliğin 54'üncü kuruluş yıl dönümü ve 'Afrika Günü' dolayısıyla Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki genel merkez binasında tören düzenlendi.

Törene, Birliğe üye ülkelerin temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de katıldı.

Afrika Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Kwesi Quartey programda, Komisyon Başkanı Musa Faki Muhammed'in gönderdiği kutlama mesajını okudu.

Muhammed mesajında, 'Bugün kıtamızın sömürgeciliğin boyunduruğundan kurtuluşunun yıl dönümünü ve kurucu babalarımızın hayal ettiği ve uğrunda savaştığı birliği kutluyoruz. Afrika Birliğinin kuruluşu, kıtanın tarihi açısından çok önemli bir dönüm noktasıdır.' ifadelerini kullandı.

Afrika'nın nüfus artışından göçe, işsizlikten teröre büyük sorunlarla yüz yüze olduğunu belirten Muhammed, Birliğin, tüm kıta nüfusunun ve ürünlerinin Afrika'da serbest dolaşımının sağlanması ve kıtasal serbest ticaret alanının kurulması gibi pek çok önemli projeyi de gerçekleştirmeye çalıştığını vurguladı.

Muhammed, 'Kıtadaki insani krizlerin içinde en katlanılmaz olanı Güney Sudan'daki trajedi. 2 milyondan fazla kişi iç göçe maruz kaldı, 1 milyondan fazla kişi mülteci oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Mesajında, 'Afrika daha fazla kıtamızın marjinalleştirilmesini kabul edemez.' ifadesini de kullanan Muhammed, kıtadaki tüm tarafları Afrika'nın marjinalleştirilmesine karşı savaşmak için ahlaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Muhammed, genç nüfusa sahip Afrika'da başarı için tüm tarafların birlikte çaba göstermesi gerektiğini vurguladı.

Afrika Birliği, 32 ülkenin bir araya gelmesiyle 1963'te Afrika Birliği Örgütü adıyla kuruldu. Oluşum, 2002 yılında Afrika Birliği adını aldı.

Birliğin kurulduğu 25 Mayıs her yıl tüm dünyada 'Afrika Günü' olarak kutlanıyor. Birlik, kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2063'e kadar uygulanması hedeflenen ve kıtanın sosyo-ekonomik dönüşümünü amaçlayan 'Gündem 2063' adında bir plan izliyor.

Siyaset, ekonomi, hukuk, eğitim ve güvenlik gibi değişik alanlarda reformları kapsayan bu plan, kıtanın 2063'te güçlü ve entegre olmuş küresel bir oyuncu olmasını amaçlıyor.

Kaynak: AA