Venezuela'da Yerel Seçimler Aralık Ayında

Hükümet karşıtı protestolara sahne olan Venezuela'da yerel seçimlerin aralık ayında yapılmasının planlandığı açıklandı.

Ulusal Seçim Kurulundan yapılan açıklamada, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yeni anayasa yazmakla görevlendireceği kurucu meclis seçimlerinin temmuzda, yerel seçimlerin de aralıkta yapılacağı belirtildi.

Öte yandan muhalifler, kurucu meclis seçimlerinin yerel seçimlerden önce olmasına tepki gösterdi.

Çoğunluğunu muhaliflerin oluşturduğu Kongre Başkanı Julio Borges, seçilecek yeni kurucu meclisin, seçim kurulunun yapısını değiştirerek, yerel seçimlerin ertelenmesini sağlayabileceğine işaret ederek, 'Bu tuzağa düşmeyeceğiz.' dedi.

Hükümet yanlısı Ulusal Seçim Kurulu Başkanı Tibisay Lucena'nın daha önce yerel seçimleri ertelediğini hatırlatan Borges, 'Maduro'nun emirlerini yerine getirmekten başka bir şey yapmayan Lucena'nın verdiği seçim sözüne nasıl güvenebiliriz.' ifadelerini kullandı.

Venezuela'da gıda kıtlığı, yüksek enflasyon ve artan suç oranlarından kaynaklanan toplumsal hoşnutsuzluk, Maduro liderliğindeki hükümetin kontrol ettiği Yüksek Mahkemenin, 31 Mart'ta Kongrenin yetkilerini elinden aldığını açıklamasıyla sokak protestolarına dönüşmüştü. Ülkede mart sonundan bu yana devam eden hükümet karşıtı protestolarda en az 53 kişi öldü, yüzlerce kişi yaralandı, birçok kişi gözaltına alındı.

Muhalefet, ölümlerden orantısız güç kullanan güvenlik kuvvetlerini ve hükümet yanlısı milisleri sorumlu tutuyor. Maduro ise protestolara katılan aşırı sağcı radikallerin suç çeteleriyle iş birliği içinde şiddeti körüklediğini savunuyor.

Anayasanın yeniden yazılması için bir halk meclisinin toplanmasını içeren kararnameyi imzalayan Maduro, bu kararnameyi imzalarken, yeni anayasaya siyasi partiler değil işçiler tarafından karar verileceğini söylemişti. Muhalefet liderleri daha önce Maduro'nun yeni anayasa yapılması çağrısına, kendisini iktidarda tutacak 'büyük bir sahtekarlık' sözleriyle tepki göstermişti.

Kaynak: AA