Ünlü Baklavacı Ramazanda Tatlı Tüketimi İle İlgili Öğütler Verdi

Ramazan ayının yaklaştığı günlerde baklava ustası Nadir Güllü, Ramazan’da baklavanın ne kadar ve ne zaman yenmesi gerektiği hakkında tavsiyelerde bulundu. Güllü, “Her şeyin azı karar ortası yarar çoğu zarar. Şimdi oruç tutacak bir kişi sahura kalkmış. Gün boyu aç kalacak, enerji lazım. Bir iki dilim atabilir ağzına. Fazla değil. İftardan iki saat sonra iki dilim de o zaman yese yetiyor zaten" dedi.

Ünlü Baklavacı Ramazanda Tatlı Tüketimi İle İlgili Öğütler Verdi
Ramazan ayına sayılı günler kala Karaköy’ün tarihi baklavacısı Nadir Güllü, akılda kalan soruları yanıtladı. Güllü sahurda ve iftardan sonra ne kadar ve nasıl baklava yenmesi gerektiğine dair konuştu.

Sahurda ve iftardan sonra iki dilim baklava yenebileceğini ifade eden Nadir Güllü, “Her şeyin azı karar ortası yarar çoğu zarar. Şimdi oruç tutacak bir kişi sahura kalkmış. Gün boyu aç kalacak. Enerji lazım. Bir iki dilim atabilir ağzına. Fazla değil. İki dilim. İftar açmış. Hemen yemeyecek. İftardan iki saat sonra iki dilim de o zaman yese yetiyor zaten. Bir dilimde 100 kalori var. İnsan vücudunun 2 bin 500 kaloriye ihtiyacı olursa ki var. Benim ustalarımın 5 bine ihtiyacı var. Bir dilim iki dilim 200 kalori bir şey değil. Yeter ki kaliteli olsun. Kalitenin önceden ödenen bir bedeli vardır. Kalitesizliğin daha sonradan ödenen çok daha büyük bir bedeli vardır. Onun için bilinçli yiyeceklerin seçimi sağlıklı bir yaşam ve hastalıktan korunmanın anahtarıdır” ifadelerini kullandı.

“Müşterilerimiz, araştırmacı kişi olsun”

Baklava ustası Güllü, Ramazan yaklaşırken yoğun tempoyla çalıştıklarını ifade ederek, “Ramazan yaklaşıyor. Ustalarımız da Ramazan dolayısıyla fazla mesai yapacaklar. Harıl harıl çalışıyoruz. Tabi ki baklava yapmak emek ister. Güç ister. Dikkat ister. İtina ister. İlle de sevgi ister. Sevgiyle yoğrulmayan hamurdan iyi baklava olmaz. Oruç nedir? İnsan halsiz kalıyor. Enerji verecek mutlaka bir şey yiyeceğiz. Az yiyeceğiz, enerji verecek. Enerji verirken de edeceğiz. Hangi ürün, hangi ortamda yapılmış? Hangi malzemeyle yapılmış? Onun için ben diyorum ki özellikli ham maddeden yapılan araştırmacı kişi olsun müşterilerimiz. Biz, tarihi firma olarak Karaköy’de 70 yıla yakındır dededen toruna müşteri karşılıyoruz” diye konuştu.



Ramazan ayında en çok istenilen tatlı "Hurma tatlısı"

Ramazan ayında en fazla hurma tatlısının talep gördüğünü ifade eden Güllü, “Şimdi Ramazan’da biz 20 çeşit yapıyoruz. Şeker hastaları, kalp hastası, çölyak hastası, şöbiyet, dolama, dürüm, Nadir dolama hepsini yapıyoruz. Bir de Ramazan’da daha fazla satılan istek bir tatlı var. Hurma tatlısı. İçinde bol ceviz var. İçine hurmanın eritilmişini koyuyoruz. Hurma sağlıklı. Fazla değil. Sadece on kat yufka var. Katlıyoruz. O kadar. Ceviz E vitamini. Hücre yenileme özelliği var. Yeter ki ceviz kaliteli olsun” şeklinde konuştu.

İftardan iki saat sonra baklava yemenin gayet sağlıklı olduğunu belirten Nadir Güllü, “Düşünün uzun gün boyunca aç kalmış, vücut düşmüş, bir şey yemek istiyorlar. Yemek geldi. 2 saat sonra 2 dürüm, 2 Nadir dolama, bunların fıstığı bol, şekeri az ve pancardan yapılmış. Bunun da şekeri pancardan yapılıyor. Yarısı su ve içine limon sıkılıyor. Salisilik asit ve vücuda verilen şeyi de alıyor. Gayet sağlıklı bir beslenme” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA