'Neticeye Ne Kadar Erken Varılırsa O Kadar İyi'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide'yi kabul etti Eide: '(Müzakerelerde) Çözümlenmemiş konularda neticeye ne kadar erken varılırsa o kadar iyi olacak. Ancak bu konular her iki taraf için de hassas konular'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Kıbrıs müzakerelerine ilişkin çözümlenmemiş konularda neticeye ne kadar erken varılırsa o kadar iyi olacağını ancak bu konuların her iki taraf için de hassas meseleleri içerdiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Eide'yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul etti.

Yaklaşık 3 saat süren görüşmede, Kıbrıs Türk tarafı adına müzakereleri yürüten Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da hazır bulundu.

Toplantının ardından basına açıklama yapan Eide, Cumhurbaşkanı Akıncı ile uzun ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, her iki liderin de İsviçre'nin Cenevre kentinde Kıbrıs konferansının tekrar toplanmasının yolunu aramak istediğini bildirdi.

- 'Neticeye ne kadar erken varılırsa o kadar iyi olur'

Müzakerelerde, yöntem ve konferans arayışının nasıl organize edileceği ve konferans öncesinde neler yapılacağıyla ilgili hala çözümlenmemiş konular bulunduğuna işaret eden Eide, bu konularda anlaşmaya varılabileceğini ancak ondan önce aşılması gereken bir mesafe olduğunu ifade etti.

Eide, '(Müzakerelerde) Çözümlenmemiş konularda neticeye ne kadar erken varılırsa o kadar iyi olacak. Ancak bu konular her iki taraf için de hassas konular.' dedi.

Ortak görüşler yanında üzerinde çalışılması gereken farklılıklar bulunduğunu vurgulayan Eide, müzakerelerde, konuların sıralanması, yöntemi, hangi farklı konuların ele alınacağı ve Cenevre'de hangi noktaların tartışılabileceği gibi detaylı soruların önlerinde durduğunu söyledi.

Eide, bu konuların arkasında saygı duyulması gereken siyasi farklılıkların da yattığını kaydetti.

Cenevre'de yapılacak olası Kıbrıs konferansının BM önderliğinde yürütüleceğini anımsatan Eide, ancak liderlerin Kıbrıs'ta önlerinde duran konularda neler yapmak istediklerini sıraya koymadıkça konferansın bir anlam taşımayacağını belirtti.

Yöntem konusunda liderlere herhangi bir öneri yapıp yapmadığının sorulması üzerine Eide, bunun liderlerin konusunu oluşturduğunu, kendisinin onların önerilerinin ne olduğunu ve ne dediklerini dikkatle dinlediğini, ortak bir zemin bulduğu takdirde bunu diğer tarafa aktardığını dile getirdi.

Eide, ancak ortak bir zemin bulunup bulunamayacağının liderlere kaldığını, kendisinin liderlere yardımcı olduğunu sözlerine ekledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından Eide'nin arabuluculuğunda Mayıs 2015'te yeniden başlayan müzakereler, 'Ekonomi
', 'Avrupa Birliği'
, 'Mülkiyet'
, 'Yönetim-Güç Paylaşımı'
, 'Toprak' ile 'Güvenlik ve Garantiler

' olmak üzere 6 temel başlıktan oluşuyor.

Kaynak: AA