'Mülteci Dostu' Belediyeler Başkentte Bir Araya Geldi

Belediyelerin sığınmacılara daha etkin desteğini sağlamak amacıyla yurt içi ve Almanya'dan çok sayıda yerel yönetim temsilcisinin katılımıyla 'Mülteci Dostu Belediyeler Konferansı' düzenlendi Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Başkanı Gitmez: 'Yalnızca devletin bir ya da iki kurumunun değil, toplumsal hayata etkide bulunan tüm aktörlerin sorumluluk alması gereken bir alandır. Bu çerçevede özellikle belediyelerin konuyla ilgili devreye girmesinin zamanı gelmiştir'

Belediyelerin sığınmacılara daha etkin desteğini sağlamak amacıyla yurt içi ve Almanya'dan çok sayıda yerel yönetim temsilcisinin katılımıyla düzenlenen 'Mülteci Dostu Belediyeler Konferansı'nda, sığınmacı sorununun çözümü konusundaki öneriler ele alındı.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğince (SGDD), uluslararası kuruluşların iş birliğiyle bir otelde düzenlenen Mülteci Dostu Belediyeler Konferansı'nda, sığınmacıların sorunları ve bu sorunların yerel yönetimlerin katkısıyla çözümü masaya yatırıldı.

SGDD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Gitmez, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, göçün, ekonomik, siyasi, sosyal ve hukuki boyutları ile genel anlamda çok aktörlü, disiplinler arası ve kapsamlı yaklaşımlar gerektiren, uluslararası ilişkileri belirleyen en önemli olgulardan biri olduğunu söyledi.

Sığınmacı probleminin çözümünün, uluslararası aktörlerle iş birliği ve paylaşım gerektirdiğini ifade eden Gitmez, şöyle devam etti:

'Türkiye içinde de yalnızca devletin bir ya da iki kurumunun değil, toplumsal hayata etkide bulunan tüm aktörlerin sorumluluk alması gereken bir alandır. Bu çerçevede, yerel yönetimler ve özellikle belediyelerin konuyla ilgili devreye girmesinin zamanı gelmiştir. Belediyeler kendi sınırları içinde nefes alan her bir kişiye hizmet götürebilecek en önemli potansiyeldir ve bu potansiyeli kullanabildiğimiz ölçüde, sorunların çözümünde yükün daha adil bir biçimde paylaşılabileceği aşikardır.'

Örnek belediye çalışmalarını hem yurt dışı hem de Türkiye deneyimleri çerçevesinde değerlendirmenin, sorunların çözümü için faydalı olacağının altını çizen Gitmez, 'Son 6 ay içinde Avrupa'da birkaç kentte bulundum ve mülteci dostu belediyelerin geliştirilmesi konusunda heyecanlı toplantılara tanık oldum. Bazı bölgelerde göç olayının ırkçılık olayına doğru götürüldüğü de görülmekte. Ancak bir taraftan mülteci dostu kentlerin olması da bizim umudumuzu arttırmakta. Bu organizasyonu geliştirmek üzere bize yardımcı olmanızı diliyoruz.' şeklinde konuştu.

Gitmez, belediyelerin katılımıyla kapsamlı bir çalıştay düzenleyeceklerini, belediyelerin mültecilere, sığınmacılara ve yerinden edilmişlere dönük çalışmalarını güçlendirme amacı taşıyacak bu çalıştayın son gününde iyi uygulama örneği kapsamındaki belediyelere ziyaretler gerçekleştireceklerini kaydetti.

Konferansta, yurt içi ve Almanya'dan çok sayıda yerel yönetim temsilcisi, belediyelerin sığınmacılar konusunda karşılaştıkları sorunlar, başarılı stratejiler ve yenilikçi çözümler konusundaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.
Kaynak: AA