Güney Sudan'dan Sudan'ın Suçlamalarına Yalanlama

Hükümet Sözcüsü ve Enformasyon Bakanı Lueth: 'Güney Sudan'ın Sudan'daki şiddet eylemlerini destekleme planı ve bunu yapacak gücü yok. Biz halihazırda kendimizi destekleyemiyoruz. Sudan'daki isyancıları nasıl destekleyelim?'

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, 'Güney Sudan'ın, Darfur bölgesinde orduya karşı savaşan isyancıları desteklediği' yönündeki suçlamaları, Cuba yönetimi tarafından yalanlandı.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da basın mensuplarına açıklama yapan Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Michael Makuei Lueth, 'Ülkemiz, Sudanlı isyancılara hiçbir şekilde destek vermiyor. Bu doğru değil.' ifadesini kullandı.

Ülkesinin Mısır ile sınırının olmadığına dikkati çeken Lueth, bu nedenle Sudan'ın batısındaki silahlı grupları desteklemek için bu ülkeyle bir araya gelemeyeceğini ve iş birliği yapamayacağını anlattı.

Lueth, 'Güney Sudan'ın Sudan'daki şiddet eylemlerini destekleme planı ve bunu yapacak gücü yok. Biz halihazırda kendimizi destekleyemiyoruz. Sudan'daki isyancıları nasıl destekleyelim?' değerlendirmesinde bulundu.

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Darfur bölgesinde orduya karşı savaşan isyancıların Mısır'a ait zırhlı araç ve ekipman kullandığını açıklamıştı.

Beşir, isyancıların, Mısır'a ait zırhlı araçlarla Güney Sudan ve Libya'dan hareket ettiğini söylemişti.

Sudan Devlet Başkanının Darfur bölgesindeki diplomatik iletişim ve müzakereden sorumlu temsilcisi Eymen Hasan Ömer de Darfur'da geçen cumartesi saldırı düzenleyen isyancı güçlerin Mısır'a ait zırhlı araç ve savaş ekipmanı kullandığını, Kahire yönetiminin, Libya'daki müttefiki emekli General Halife Hafter ve Güney Sudan'a silah desteği verdiğini iddia etmişti.
Kaynak: AA