Gökmedrese'deki Çinilerin Asitle Temizlenip Boyandığı İddiası

Sivas’ta 1271 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı 4’üncü Kılıçarslan’ın oğlu 3’üncü Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Sahip Ata Ali Hüseyin tarafından yaptırılan Gökmedrese’nin 750 yıllık çinilerinin asitle silinip boyandığı iddia edildi. Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca iddiaları reddederek, "Deforme olan yerleri saf suyla temizliyoruz" dedi.

Gökmedrese'deki Çinilerin Asitle Temizlenip Boyandığı İddiası
Selçuklu döneminin önemli eserlerinden 750 yıllık Gökmedrese’nin minarelerinde ve minare kaidesinde yer alan mozaik tekniğiyle dekore edilmiş geometrik motifli çinilerinin asitle temizlenerek yok olmasının ardından maviye boyandığı iddia edildi.

Konu ile ilgili basın mensuplarıyla Gökmedrese’de restorasyon çalışmalarını sürdüren yüklenici firma yetkilileriyle bir araya gelen Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, çinilerin asitle temizlenip boyandığı iddialarını reddetti. Duvarların saf suyla temizlendiğini söyleyen Karaca, "Kumlama yapılıyor, çizgi teknikleri kullanıyorlar. Oradaki motifler ve desenler deforme oluyor. Bizim son geldiğimiz aşama buraları buraları saf suyla temizledikten sonra arkasında bu yüzeyleri yine solvent içermeyen yüzey sertleştirici dedikleri uygulama yapıldıktan sonra taş su almıyor ve taşın ömrü uzuyor" dedi.



"Asitle uygulama yapılması imkansız"

Vakıflar Genel Müdürlüğünde görevli İnşaat Mühendisi Şafak Cengiz ise, "Basına fotoğrafları yansıyan hiçbir yerde çini gözükmüyor. Gördüğünüz gibi sıvanmış duruyor. 2006 yılındaki onarımda buradaki sıvı tabakalar kaldırıldı. Ufak tefek çini kalıntıları korundu. Boş olan alanlarda geri dönüşümlü malzeme ile uzmanlar tarafından özgün desenine uygun olarak renklendirilerek günümüze kadar getirildi.

Bu bir restorasyon tekniğidir. Uluslararası arena da kabul görmüş bir restorasyon tekniğidir. Ancak Sivas’ın iklim şartlarında zaman içerisinde aşınmalar meydana geldi. Son yapılan çalışmada da eserin şuan ki renklendirilmiş ve korunmuş olan özgün çinilerinin envanter çalışması yapılıyor. Bu envanter çalışması bittikten sonra Koruma Kurulu’na sunulacak. Koruma Kurulu’ndan onay aldıktan sonra da çini uygulamasına başlanılacak" diye konuştu.

Restorasyon çalışmasının aslına uygun olarak devam ettiğini belirten Cengiz, tarihi bir yapıda asitle uygulama yapılmasının imkansız olduğunu, yapılan haberin iftira olduğunu söyledi.

Kaynak: İHA