Fas'ta YEE Öğrencilerinin Mezuniyet Sevinci

Rabat Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrenen 150'yi aşkın Faslı öğrenci için mezuniyet töreni gerçekleştirildi Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Öz: 'Fas halkı dil konusunda çok yetenekli. YEE'de büyük başarı ile Türkçeyi öğrenen Faslılar çok iyi düzeyde Türkçe konuşmaya başlıyor'

Fas'ta, Rabat Yunus Emre Enstitüsü (YEE) bünyesinde eğitim yılı faaliyetlerinin tamamlanmasının ardından mezunlar için tören yapıldı.

Rabat 5. Muhammed Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen tören Türkiye ile Fas'ın ulusal marşlarının okunmasıyla başladı.

Törende konuşan Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Ethem Barkan Öz, YEE'nin Fas'ta 4 yıldır hizmet verdiğini hatırlattı.

Türkiye ile Fas'ın ilişkileri çok eskiye dayanan, yaklaşık 500 yıllık geçmişi ile çok güçlü bağları bulunan iki ülke olduğunu vurgulayan Öz, şöyle konuştu:

'500 yıl içinde 300 yılında bir komşuluk süreci yaşamış ve çok yakın ilişkiler tesis etmiş. İki ülke ilişkilerinin artması ile ilişkilerin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için bu dili konuşabilen insan ihtiyacı da artıyor. Fas halkı dil konusunda çok yetenekli. YEE'de büyük başarı ile Türkçeyi öğrenen Faslılar çok iyi düzeyde Türkçe konuşmaya başlıyor. Bu başarı ve yeteneğinizden dolayı tüm öğrencileri kutluyorum. Dilimizi öğrenerek Türkiye ile ilişkilerin gelişmesine katkı sağladığınız için sizlere teşekkür ediyorum.'

Arapça ve Türkçe dillerinde yapılan sinevizyon gösterisi ile YEE'nin faaliyetlerine ilişkin bilgi verilen törende, enstitünün ilk mezunlarından Faslı ses sanatçısı Muhsin el-Hilali sözleri Yunus Emre'ye ait iki parçayı Türkçe seslendirdi. Türk sanatçı Arif Emre de Yunus Emre'ye ait iki şiir okudu.

Rabat YEE Müdürü Ensar Fırat ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu dönem 150'yi aşkın öğrencinin mezuniyetini kutladıklarını söyledi.

Öğrencilerden bir bölümünün yaz döneminde Türkiye'de Türkçe yaz okuluna devam edeceğini, diğerlerinin yaz tatilinin ardından eğitimlerine Rabat YEE'de devam edeceğini aktaran Fırat, 'Bu yıl basın Türkçesi ve Türkçe yazı kulübü gibi çeşitli kursların yanı sıra birçok kültürel faaliyet de düzenledik.' dedi.

Sınıf birincilerinin sahneye çağrılarak ödülleri ve bitirme sertifikalarının verildiği etkinlik, Fas'a özgü geleneksel tatlı ve içeceklerin ikramıyla sona erdi.

Törene, Rabat 5. Muhammed Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Cemaleddin el-Hani ile çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.
Kaynak: AA