Ece Vahapoğlu, Everest Yolunda İlk Haftayı Geride Bıraktı

Dünyanın en zor ve en yüksek irtifada koşulan Everest Maratonu'na katılan ilk Türk olan Ece Vahapoğlu, dağda 1 haftayı aşkın süre geçirdi.

Dünyanın en zor ve en yüksek irtifada koşulan Everest Maratonu'na katılan ilk Türk olan Ece Vahapoğlu, dağda geçireceği sürede ilk haftayı geride bıraktı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu destekleriyle Everest Maratonu'na katılan Vahapoğlu, 29 Mayıs'ta 7 saat boyunca Everest'te 4 bin 571 metre rakımdan 3 bin 440 metreye kadar 21 kilometre koşarak yarı maraton kategorisinde yarışacak.

Guiness Rekorlar Kitabı'nda dünyanın en yüksek maratonu olarak yer alan Everest Maratonu'na katılan ilk Türk olan Ece Vahapoğlu, yarışı başarıyla bitirirse ilk kez Türk bayrağını dalgalandırmış olacak.

Uluslararası yüksek irtifa macera spor etkinliği olan zorlu maratonda Everest Dağı'ndaki irtifaya alışması için sporcuların en az 15 gün metabolizmalarını oksijen ve hava şartlarına alıştırmak zorunda.29 Mayıs 1953'te Everest'e çıkan ilk kişiler anısına 2003'den beri her yıl 29 Mayıs'ta yapılan yarışta Türkiye'yi temsil eden Ece Vahapoğlu, 14 Mayıs-3 Haziran tarihlerinde 21 gün Nepal'de kalacak.

Everest'te yüksek rakıma, az oksijene ve düşük hava basıncına alışmak ve yükseklere çıkmak için her gün 5 saat yürüyen Ece Vahapoğlu, maceranın ilk haftasında 3 bin 850 metreye ulaştı.

Sadece 40 rahibin yaşadığı, 17. yüzyılda meditasyon yapılan ünlü Budist manastırı Tengboche Tapınağı'nın bulunduğu Tengboche Kampı'na ulaşan Ece Vahapoğlu ve kameramanı her gün biraz daha yükseğe çıkarak kendilerini basınca fizyolojik olarak alıştırmaya çalışıyor.

Her gün zorlu yürüyüşleri devam eden sporcular 5 bin 364 metredeki Everest Ana Kampı'na kadar çıktıktan sonra yarış günü durmaksızın aşağı doğru koşacak. Parkurunda en yüksek irtifaya ulaşılan yarış olma özelliğine sahip bu yarışta üç kategori bulunuyor. Ece Vahapoğlu ise zorlu parkurda '21K' yani yarı maraton koşacak.

Organizasyona bu sene 34 ülkeden 160 sporcu katılırken Ece Vahapoğlu'nun da yarışacağı yarı maratonda sadece 9 kişi mücadele ediyor.

- Vahapoğlu: 'En büyük hayalimi ve hedefimi gerçekleştiriyorum'

Everest Maratonu'nda mücadele edecek ilk Türk Ece Vahapoğlu, 'En büyük hayalimi ve hedefimi gerçekleştiriyorum.' ifadelerini kullandı.

Katıldığı yarışın ne kadar zor olduğunu bildiğini aktaran Vahapoğlu, 'Düzenli spor yapan ve koşan bir atlet olsam da bu denli zor şartlarda hiçbir yarışa katılmamıştım. Everest'in mistik havası adeta beni çağırıyor. Burada doğanın içinde olmak muhteşem bir his. Güçlendiğimi ve arındığımı hissediyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Everest Maratonu'nda 21 gün boyunca mücadele edecek Ece Vahapoğlu'na bir de kameraman eşlik edecek ve maceranın belgesel filmi çekilecek. Sosyal medya paylaşımları ve belgesel film ile Ece Vahapoğlu 'Herkes İçin Spor' farkındalığı oluşturulmasına katkıda bulunacak.

Kaynak: AA