CHP Bursa Milletvekili Sarıbal Açıklaması

'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısının, mera ve zeytin alanlarıyla ilgili maddeleri geri çekilsin'.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, sanayinin geliştirilmesi ve üretimin desteklenmesini öngören tasarıdan mera ve zeytin alanlarıyla ilgili maddelerin çekilmesini istedi.

Sarıbal, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Zeytinin ülke ekonomisi, insan sağlığı, tarihsel açıdan önemine işaret eden Sarıbal, TBMM gündemindeki tasarıyla 750 bin ailenin geçimini sağlayan, 10 milyon kişinin yaşamını etkileyen zeytin alanlarının ranta, sermayeye peşkeş çekildiğini savundu.

Sarıbal, zeytin alanlarının çok büyük kısmının işletme ölçeği boyutunda olmadığını, arazi ölçeklerinin oldukça küçük olduğunu belirtti. Sarıbal, zeytin havzalarını birleştirip, ortak üretimin desteklenmesi gerekirken, iktidarın tarım alanlarını yok ettiğini öne sürdü.

Bir bakanlığın, kamu yararı gerekçe göstererek Gemlik zeytinliklerini söktürüp, bu alana rahatlıkla termik santral yapılabileceğini aktaran Sarıbal, kurulacak Zeytinlik Sahaları Koruma Kurulunun, zeytinlik alanlarını mahvetme, imha ve yağma eden kurulu olacağını, kartellere hizmet edeceğini iddia etti.

Sarıbal, 'Gıda egemenliği ve güvenliğini ulus ötesi şirketlere teslim etmekle, bu ülkeyi teslim etmek arasında fark yoktur. Sürekli tarımda verimi düşürerek, üretimi azaltarak, toplumu ithalata endekslemek, hiçbir akıllı toplumun, siyasetin yapacağı iş değildir. Bundan vazgeçmek zorundayız. Meclisteki tasarının mera ve zeytin alanlarıyla ilgili maddeleri geri çekilsin.' diye konuştu.
Kaynak: AA