BM'de Bütçe Kesintisi Kaygısı

BM, ABD'nin örgüte sağladığı fonları azaltması durumunda insani yardım, barış, kalkınma ve insan hakları konularındaki tüm önemli çalışmaların devam ettirilmesinin imkansız hale geleceğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler (BM), ABD'nin örgüte sağladığı fonları azaltması durumunda insani yardımlardan kalkınmaya, tüm alanlardaki önemli çalışmaların sürdürülmesinin imkansız hale geleceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülke ekonomisini daha hızlı büyütmeyi amaçlayan 4,1 trilyon dolarlık 2018 mali yılı bütçe teklifi, federal hükümetin uluslararası örgütlere sağlanan fonlarda ciddi kesintiler öngörüyor.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, BM'ye sağlanan finansal desteğin azaltılmasının insani yardım, barış, kalkınma ve insan hakları konularında örgütün tüm önemli çalışmalarını devam ettirmesini olanaksız kılacağını ifade etti.

BM bütçesine en büyük katkıyı ABD sağlıyor. BM'nin 5,4 milyar dolarlık genel bütçesinin yüzde 22'si ve yıllık 7,9 milyar dolar olan 16 BM barış gücü misyonunun bütçesinin yüzde 28,5'i ABD tarafından karşılanıyor.

Trump yönetimi, Çin'deki 'zorunlu kürtaj ve gönüllü olmayan kısırlaştırma programlarına destek verdiği ya da bu tür programlara katıldığı' iddiasıyla BM Nüfus Fonuna (UNFPA) yaptığı maddi yardımı da durdurma kararı almış, bu durum bütçe kesintisi endişeleriyle karşı karşıya olan BM'de üzüntüyle karşılanmıştı.

Kaynak: AA