Afyonkarahisar'dan Kısa Kısa

Sandıklı ilçesine bağlı Kızık Köyünde Mehmet Yaşar Ortaokul öğrencileri tarafından açılan 'TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı' yoğun ilgi gördü.

Kızık Köyü Düğün Salonunda düzenlenen bilim fuarında konuşan Okul Müdürü Mehmet Gönen, küçük bir köy okulunda böylesine anlamlı bir fuarın yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Bunun öğrencilerin başarısı olduğunun altını çizen Gönen, 'Köyümüzdeki öğrencilerimiz tarafından düzenlenen projelerin özverili bir çalışma ile hazırlandığını hatırlatmak isterim. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.' dedi.

Daha sonra öğrenciler tarafından yapılan deneyler katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

Programa, Ankara Yeni Mahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Sandıklı ilçe Milli Eğitim Müdürü Emin Karaosman, daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

- İscehisar'da TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı

Afyonkarahisar'ın İscehisar ilçesinde, Fatih Ortaokulunda ,TUBİTAK tarafından desteklenen bilim fuarlarına dair işbirliği protokolü kapsamında, 'TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı' açıldı.

Fatih Ortaokulunda 70 öğrenci ve öğretmenlerin katılımı ile oluşturulan projeler protokol ve katılımcılar tarafından ilgi gördü.

Burada konuşan İscehisar Belediye Başkanı Mustafa Çibik, Fatih Ortaokulunda açılan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı öğrencilerin kendilerini ve bilimi yakından tanımaları için önemli bir fuar olup, öğrencilere ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Okul Müdürü Cengiz Öztürk de fuarı Tübitak'ın desteği ile öğrenciler ve katılımcılarla okulda açtıklarını kaydetti.

Fuarın 2 gün açık kalacağı belirtildi.

- Afyonkarahisar'da kültür sanat

Afyonkarahisar'ın yöresel özelliklerinin kullanıldığı 'Kabure Tabure' isimli yerel güldürü tiyatrosu sezon finalini gerçekleştirdi.

Hattat Karahisar Kültür Merkezinde gerçekleşen sezon finaline il protokolü, şehit aileleri ve gazilerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Yönetmen Ahmet Taşpınar, Afyonkarahisar sezon finalinin tam anlamıyla istedikleri gibi olmadığını belirtti.

Taşpınar, Kabure Tabure oyununda kullanılan bütün elbiselerin tamamını bir oyuncunun diktiğini ve en büyük özelliklerinin de o olduğunu söyledi.

Taşpınar, eserde sadece Afyonkarahisar'la özdeşleşmiş özelliklerini anlatmaya çalışmadıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Kaymağı, sucuğu, lokumu değil. Afyonkarahisar'ın bazen geride kalmış ve dikkat edilmeyen özelliklerini de anlatmaya çalıştık. İnşallah, skeçlerimizde yazdığımız kadarıyla insanlara bir şeyler aktarabilmişizdir. Geri dönüşler de insanlarda ‘ben de şunu yaşadım’ diyorlar. Mutlaka içinden bir şeyler buluyorlar. Biz çok mutlu olduk. İstediğimiz tek bir şey var. O da Afyonkarahisar’ı anlatan bu skeçleri, il dışında yaşayan hemşehrilerimize turneye götürmek istiyoruz. Eylül’den sonra güzel turne teklifleri aldık. Bu yönde de planlarımız var.'

Kabure Tabure'nin ikinci aşaması için skeçler yazmaya başladığını aktaran Taşpınar, orada da Afyonkarahisar düğününün işleneceğini kaydetti.

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır da Kabure Tabure oyununun Yönetmeni Ahmet Taşpınar'ın enerjisine hayran kaldıklarını belirtti.

Kültür ve Turizm Müdürlüğünün kentteki bütün sanatsal faaliyetlere destek olmaya çalıştığını aktaran Tanır, şunları kaydetti:

'Kabure Tabure’nin yerli bir tiyatro olmasından dolayı çok önemsiyoruz. İl Müdürlüğümüze devlet tiyatroları ve farklı tiyatrolar da geliyor. Ama biz yerli tiyatromuzu desteklemeyi daha fazla ön planda tuttuk. Yine oyuncularımızın tamamına yakını Afyonkarahisarlı. Ve her bir oyuncumuz çok güzel performans sergiledi. Biz kendilerini tebrik ediyoruz. Biz bu oyunda kültürümüzü görüyoruz. Yine Afyonkarahisar’ın misafirperverliğini, giyimini kuşamını ve şivesini görüyoruz.'

Tiyatronun sonunda destek veren sponsorlara plaket takdim edildi.

Kaynak: AA