Adana'da '12. Ulaştırma Kongresi' Başladı

Adana'da '12. Ulaştırma Kongresi' başladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Genel Başkanı Emin Koramaz, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana ve İstanbul şubeleri tarafından Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongrenin açılışında ulaştırma yatırımlarının sadece kar kriterine göre değil, ekonomik kalkınma, sosyal, siyasi, güvenlik, kitle taşımacılığı gibi kriterlere göre de değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Henüz sektöre yönelik ulaştırma ana planı olmadığını ifade eden Koramaz, şunları kaydetti:

'Uzun ve kısa erimli hedefleri olan bir ulaşım ana planı ile bu planın hedeflerini, yatırım bütçelerini, uygulama sonuçlarını, tüm ulaşım türlerinin mevzuat ve yapısal problemlerini çözecek, sektörün veri tabanını yapılandıracak, planlayacak, izleyecek, denetleyecek ve değerlendirecek, merkezi bir yapılanmaya ihtiyaç vardır. Ulaştırma sektörü arz–talep ilişkisi üzerine yapılandığından, gelişen ekonomik krizlere karşı duyarlı bir sektördür. '

Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar da trafiğin en karmaşık olduğu Adana'da ulaştırma kongresinin yapılmasını çok önemsediğini vurguladı.

İmarı bozuk, yolları bozuk bir kentte ulaşım planı yapmanın da çok kolay olmadığını ancak bahaneye yer verilmemesi gerektiğini kaydeden Karalar, şöyle devam etti:

'Büyükşehir, bu işi başlatmalı, biz de üzerimize düşeni yapmalıyız. Yerinde sorununu çözemediğimiz her insan şehre iniyor. Yeni altyapı, ev, ulaşım, su ihtiyacı sıkıntı yaratıyor. Mümkün mertebe sorunlar insanların kendi oturdukları köylerde, ilçelerde ve mahallelerde çözülürse kent merkezinin de yükü azalır. Maalesef bizim ülkemizde bu durumun tam tersi yaşanıyor.' ifadelerini kullandı.

Toplantıya İMO Genel Başkanı Cemal Gökçe, KKTC İMO Başkanı Seran Aysal, İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna, Adana Şube Başkanı Çağdaş Kaya ile davetliler katıldı. Üç gün sürecek kongrede 12 oturum gerçekleşecek. Kongrede, 24 özel, 3 poster bildiri sunulacak.

Kaynak: AA