Tunus'un Güneyindeki Olaylar İçin Sükunet Çağrısı

Tunus'un güneyinde dün göstericiler ve güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmaların ardından Tatavin'de hayat normale döndü Tunus Ticaret ve Sanayi Bakanı İzari: 'Tatavin'de dün yaşanan gerginliğin ardından, tüm tarafları sükunete davet ediyor, sorumlu bir şekilde davranmaya, devleti korumaya çağırıyoruz. Çünkü hükümetler ve şahıslar değişir ancak devlet bakidir. Eğer ki devlet zayıflarsa, kalkınma ve istihdam sağlayamaz'

Tunus Ticaret ve Sanayi Bakanı Ziyad el-İzari, ülkenin güneyinde dün göstericiler ve güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalarda bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından tüm taraflara itidal çağrısı yaptı.

Başkentte katıldığı bir toplantının ardından basın mensuplarına konuşan İzari, 'Tatavin'de dün yaşanan gerginliğin ardından, tüm tarafları sükunete davet ediyor, sorumlu bir şekilde davranmaya, devleti korumaya çağırıyoruz. Çünkü hükümetler ve şahıslar değişir ancak devlet bakidir. Eğer ki devlet zayıflarsa, kalkınma ve istihdam sağlayamaz.' dedi.

İzari, ülkenin güneyindeki gençlere seslenerek, 'Amacımız, vatandaşların haklarını ve özgürlüklerini garanti altına alacak, sürdürülebilir kalkınma sunacak güçlü ve adil bir devlettir. Tatavin'de ve ülkenin dört bir yanında bu amaçları gerçekleştirebilecek bir gençlik bulunmaktadır. Bu yüzden Tatavin'de ve diğer bölgelerde sorumlu bir davranış ve itidal içinde hareket edilmeli.' diye konuştu.

Bunun yanı sıra, Tunus Parlementosu da dün Tatavin kentinde yaşanan olaylarını görüşmek üzere bugün olağanüstü şekilde toplandı.

Ayrıca, ulusal uzlaşı hükümetinde koalisyon ortağı Nida Tunus Partisi de Tatavin'de dün yaşanan olaylar üzerine yaptığı yazılı açıklamada, göstericilere, talepleri konusunda hükümet ile diyaloğa devam etmeleri çağrısı yaptı.

Açıklamada, 'Tatavin halkının meşru taleplerinin gerçekleşmesi için, barışçıl gösteri imajına zarar verebilecek kanun dışı davranışlardan uzak kalarak, hükümet ile işsizlik ve kalkınma sorunları hakkında ciddi bir diyaloğa girmenin dışında başka bir seçenek yok.' ifadelerine yer verildi.

Öte yandan, Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) Başkanı Nureddin Tabbubi de bugün yaptığı açıklamasında 'barışçıl gösterileri desteklediklerini belirterek, gençlere, üretimi engellemek ve yolları kapatmak gibi davranışlardan vazgeçmeleri' çağrısında bulundu.

-Tatavin kentinde hayat normale döndü

Bununla beraber, göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda bir göstericinin hayatını kaybettiği Tatavin kentinde, bugün hayat normale döndü.

Göstericilerden hayatını kaybeden Enver es-Sekrafi'nin (23) cenazesi için kentte birçok dükkanın kepenk kapattığı görüldü.

Sekrafi'nin cenazesi öğle saatlerinde şehir merkezindeki hastaneden alınarak, kent merkezine 30 kilometre mesafedeki Bir Lahmar köyüne götürüldü. Sekrafi'nin cenaze törenine kent sakinlerinden binlerce kişi katıldı.

Güvenlik güçlerinin, dün yaşanan çatışmaların ardından kent merkezinde varlığını azalttığı gözlemlendi.

- Tatavin'de yaşanan olaylar

Tatavin kentinde yaklaşık 2 aydır kalkınma ve istihdam talebiyle devam eden gösterilerde, hafta sonu göstericiler kente 100 kilometre mesafedeki Kamur petrol ve doğalgaz dağıtım merkezine girmişti.

Dün sabah saatlerinden itibaren güvenlik güçlerinin göstericileri çıkarmak için göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından kentte protestocular ve güvenlik güçleri arasında çok sayıda çatışma yaşanmış, olaylar vilayetteki merkezlere sıçramıştı.

İçişleri Bakanlığı, gün sonunda yaptığı açıklamasında, olaylar sırasında iki polis merkezinin yandığını, 20'nin üzerinde güvenlik güçlerine ait aracının ateşe verildiğini açıklamıştı.

Açıklamada, Kamur bölgesinde, bir polis arazi aracının geri giderken, göstericilerden birinin aracın altında kalması sonucu hayatını kaybettiği belirtilmişti.

- Kalkınma ve istihdam talepleri

Tunus'un güneyindeki Tatavin vilayetinde yaklaşık iki aydır protestolarını sürdüren göstericiler, hükümetten bin 500 kişinin bölgede faaliyet gösteren yabancı petrol şirketlerinde işe alınmasını, 3 bin kişinin de çeşitli kamu işlerinde istihdam edilmesini ve vilayetin kalkınma fonuna 41 milyon dolar aktarılmasını talep ediyor.

Başbakan Yusuf Şahid, geçen ay beraberindeki bakanlarla bölgeyi ziyaret ederek göstericilerle görüşmüştü. Şahid, '500'ü bir an önce işe alınmak üzere bin 500 kişinin petrol şirketlerinde, yaklaşık 2 bin kişinin de kamuya ait tarım projelerinde istihdam edileceğini, farklı kalkınma projeleri için bölgeye yaklaşık 400 bin dolarlık fonun aktarılacağını' vadetmişti.

Göstericiler Şahid'in açıklamalarını yetersiz bulmuş, taleplerinin yerine getirilmemesi halinde protestolarını tırmandıracakları tehdidinde bulunmuştu.
Kaynak: AA