Nijerya'daki Darbe İddiaları

İktidardaki Tüm İlericiler Kongresi liderlerinden Tinubu: 'Demokrasi için Nijerya'da birçok insan hayatını kaybetti. Darbeyle gelecek bir ordu, Lagos'ta ya da Nijerya'nın herhangi bir tarafında kendine yer bulamaz'

Nijerya'da iktidar partisi Tüm İlericiler Kongresinin (APC) önde gelen liderlerinden Bola Tinubu, ülkede darbe olması halinde iş başına gelecek askeri yönetimi asla tanımayacaklarını bildirdi.

Tinubu, partisi adına yaptığı açıklamada, 'son dönemde bazı çevrelerce Devlet Başkanı Muhammed Buhari'nin sağlık sorunlarını gerekçe gösteren bir grup ordu mensubunun askeri darbe hazırlığında olduğu' yönünde iddiaların dile getirildiğini belirtti.

İktidar partisi olarak darbenin karşısında durduklarını ve bu şekilde iş başına gelecek bir askeri yönetimi asla tanımayacaklarını kaydeden Tinubu, 'Demokrasi için Nijerya'da birçok insan hayatını kaybetti. Darbeyle gelecek bir ordu, Lagos'ta ya da Nijerya'nın herhangi bir tarafında kendine yer bulamaz.' ifadesini kullandı.

Tedavi amacıyla 19 Ocak'ta Londra'ya geçen, 2 ay sonra Mart'ta Nijerya'ya dönen Buhari, bu ay başında tekrar Londra'ya gitmişti. Buhari'nin Londra'da ne kadar kalacağı bilinmiyor. Nijerya hükümeti, başkan yardımcısı liderliğinde çalışmalarını sürdürüyor.

Buhari'nin Medya Danışmanı Femi Adesina, Devlet Başkanı'nın sağlık durumuyla ilgili, 'Başkan Buhari, kaygılanacak hiçbir şeyi olmadığı konusunda Nijeryalılara garanti veriyor. O, halkın duaları ve iyi niyetli dileklerinden dolayı çok memnun.' açıklamasını yapmıştı.

Fulani kökenli 74 yaşındaki Buhari, darbeyle 31 Aralık 1983'te Devlet Başkanlığı görevine geldi. Buhari'nin bu görevi 27 Ağustos 1985'te sona erdi. Nijerya ordusundan tümgeneral rütbesiyle emekli olan Buhari, 2015 genel seçimlerini kazanarak yeniden Devlet Başkanlığı görevini üstlendi.
Kaynak: AA