İstanbul'da Trafiği Aksatmayan 'Taşımalı' Asfalt Çalışması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2016-2017 kış sezonunun uzun sürmesi ve yoğun kar yağışı nedeniyle yollarda oluşan çukur ve ondülasyon (dalgalanma) ile altyapı tranşelerinde meydana gelen bozulmaları gideriyor. Trafiğin aksamaması için asfaltlama çalışmaları gece yapılıyor ve iş makinaları sabah park yerine geri çekiliyor.

İstanbul'da Trafiği Aksatmayan 'Taşımalı' Asfalt Çalışması
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Daire Başkanlığı’na bağlı Avrupa ve Anadolu Yakası Yol Bakım ve Onarım Müdürlükleri, asfalt yollarda meydana gelen sorunları çözmek için şehrin her iki yakasında 23: 00 - 06: 00 saatleri arasında asfalt kaplama çalışmaları başlattı.

Mayıs ayı itibariyle başlayan çalışmalar, trafiğin aksamaması için gece yapılıyor ve asfalt serim çalışmalarında kullanılan iş makinaları çalışmanın ardından park yerine geri çekiliyor. İstanbul genelindeki 4 bin kilometre uzunluğundaki ana ulaşım yollarının rehabilitasyon çalışmalarında, teknolojinin tüm imkanları kullanılıyor. Böylece, araç sürüş konforunu artırmak ve yaşanan trafik yoğunluğunu hafifletmek amaçlanıyor. Ekipler; asfalt onarımı, kısmi kaplama (yama) ve tam kaplama yapılacak yolları tespit ederek, hava sıcaklıklarının arttığı yaz döneminde yapılmak üzere programa alıyor. Kaliteli bir asfalt yapılabilmesi için yol yüzeyi sıcaklığının ise 8 derece ve üstünde olması gerekiyor.

İstanbul’un daha modern ve kullanışlı asfalta sahip olması amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında, toplam 2 milyon 200 bin ton asfalt dökümü planlaması yapıldı. Son 6 ayda; 31 adet finişer, 12 adet freze (asfalt kazıma makinesi) 18 adet yükleyici, 150 adet kamyon, 95 adet silindir, 36 adet asfalt kesme makinesi, 14 adet yol süpürge aracı ve 22 adet asfalt robotu kullanılarak 900 bin ton asfalt döküldü.
Kaynak: İHA