Yemen'in Birleşmesinin 27'Nci Yıl Dönümüne Doğru

Ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduğunu duyurduğu 'siyasi geçiş konseyinin' başkanı Zubeydi, 'özgür güney devletini' geri alacaklarını iddia etti Devrik lider Salih, Yemen'in kuzey ve güneyinin birliği meselesinin halk referandumuna götürülmesi çağrısında bulundu.

Yemen'de ayrılıkçı Güney Hareketi'nin kurduğunu duyurduğu 'siyasi geçiş konseyinin' başkanı Aydarus ez-Zubeydi, 'özgür güney devletini' geri alacaklarını iddia etti.

Aden'deki El-Urud Meydanı'nda ayrılıkçı Güney Hareketi destekçilerinin katıldığı etkinlikte Zubeydi'nin ses kaydı yayınlandı.

'1990 öncesi sınırlarındaki özgür güney devletini geri alana kadar hedeflerinde onlarla olduklarını' belirten Zubeydi, 'güney halkının, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) yanında mücadelesini sürdüreceğini, İran'ın Arap topraklarındaki eli kesilene kadar bunun böyle devam edeceğini' ifade etti.

- Devrik liderden Yemen'in birliğini referanduma taşıma çağrısı

Öte yandan devrik lider Ali Abdullah Salih, Yemen'in kuzey ve güneyinin birliği meselesinin halk referandumuna götürülmesi yönünde çağrı yaptı.

Başkent Sana'da başkanlığını yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi yöneticileriyle bir araya gelen Salih, ayrılıkçı Güney Hareketi'ne 'Halk birlik istiyor mu? İstemiyor mu?' şeklinde referanduma gidilmesi için çalışma yapma çağrısında bulundu.

Salih, 'Karar yetkisi halkta, sizde değil. Çünkü birlik hakkımız. Bunun için Yemen'in tamamında referandum yaptık. Sadece kuzeyinde ya da sadece güneyinde değil. Birlikten vazgeçme irtidattır (döneklik). İnsanın İslam dininden irtidat etmesinde olduğu gibi.' dedi.

Yemen'in kuzeyi, Osmanlı Devleti'nden ayrılarak 1 Kasım 1918'de bağımsızlığını kazanmış, güneyi ise 30 Kasım 1967'ye kadar İngiliz sömürgesi olmuştu. 22 Mayıs 1990'da ise (Kuzey) Yemen Arap Cumhuriyeti ve (Güney) Yemen Halk Cumhuriyeti, 'Yemen Cumhuriyeti' adı altında birleşme kararı almıştı.

Güneydeki güçlerin 'dışlandıkları' yönündeki şikayetleri üzerine 1994'te iki ay çatışmalar yaşanmıştı. Ayrılıkçı Güney Hareketi, iki tarafın ayrılmasında hala ısrarlı.
Kaynak: AA