Türkiye, İİT Üyelerini Dünya Sağlık Asamblesi'nde Bir Araya Getirdi

Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürü Güner: 'Dünya Sağlık Asamblesi gündeminde tartışılan küresel sağlık problemleri, aynı zamanda İİT ülkelerinin de problemidir. Bu nedenle İİT ülkeleri, daha etkili iş birliği ve yapacağı ortak çalışmalarla, İslam Dünyası içindeki sağlık sorunlarına daha etkili çözümler bulabilecek kapasite ve birikime de sahiptir'

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyeleri, teşkilatın Dönem Başkanı Türkiye'nin çağrısıyla Dünya Sağlık Örgütü Dünya Sağlık Asamblesi sırasında bir araya geldi.

Halk sağlığına ilişkin konuların ele alındığı Dünya Sağlık Asamblesi'nin 70'inci toplantısı kapsamında Cenevre'de düzenlenen İİT Ülkeleri Koordinasyon Toplantısı'na katılan Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürü Öner Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam dünyasından 56 ülkenin İİT'nin üyesi olduğunu söyledi.

İİT'nin daha iyi organize olarak üye ülkelerin birbiriyle iş birliğini arttırması gerektiğini aktaran Güner, sorunların çözümünde teşkilat içinde oluşmuş kapasite ve tecrübeden faydalanarak, küresel sağlık problemlerinin tartışıldığı Dünya Sağlık Asamblesi'ne ortak katkı vermesi gerektiğini belirtti.

Güner, 'Dünya Sağlık Asamblesi gündeminde tartışılan küresel sağlık problemleri, aynı zamanda İİT ülkelerinin de problemidir. Bu nedenle, İİT ülkeleri, daha etkili iş birliği ve yapacağı ortak çalışmalarla, İslam Dünyası içindeki sağlık sorunlarına daha etkili çözümler bulabilecek kapasite ve birikime de sahiptir.' şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Asamblesi'nin küresel sağlık problemlerinin en üst düzeyde tartışıldığı ve karara bağlandığı bir platform olduğunu belirten Dr. Güner, 'Dünya Sağlık Asamblesi, İİT ülkelerinin sağlık alanında karşılaştığı zorlukların küresel sağlık ajandasına eklenmesi ve atılan olumlu adımların diğer dünya ülkeleriyle paylaşılması için büyük bir fırsat oluşturmaktadır.' değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da İİT'nin uluslararası görünürlüğüne katkı sunmak amacıyla bakanlığın yürüttüğü bir diğer faaliyetin de 70'inci Dünya Sağlık Asamblesi esnasında gerçekleştirilmesi planlanan İİT Ülkeleri Koordinasyon Toplantısı olduğu bildirildi.

Açıklamada, '56 üye ülkesi ile esasında küresel sistemde ciddi bir ağırlığa haiz olması gereken İİT, müşterek hareket etme kültürünü geliştirmesi ve bu avantajını kullanması gerekmektedir. Bu toplantı bir ilk olmakla birlikte devamlılığı sağlanarak söz konusu kültürün gelişmesini ve bundan sonraki asambleler esnasında gündemin İİT perspektifiyle değerlendirilmesini de sağlayacaktır. ' değerlendirmesinde bulunuldu.

Toplantıya katılan ve İİT sekreteryasının desteklediği DSÖ Genel Direktörü adayı Pakistanlı Dr. Sania Nishtar da İİT üye ülkelerinden yarın yapılacak başkanlık seçiminde destek istedi.

Dünya Sağlık Asamblesi'nin 70'inci toplantısı kapsamında DSÖ Genel Direktörü seçimi de yapılacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ da yarın yapılacak oturumda küresel sağlık sorunları konusunda konuşma yapacak.

Dünya Sağlık Asamblesi'nin 70'inci toplantısı 31 Mayıs'ta sona erecek.

Kaynak: AA