Taksiciler 'Öfke Kontrolü' Eğitimleriyle Daha Kaliteli Hizmet Verecek

Taksi arayan yolcularla, yolcu arayan taksileri bir araya getiren akıllı telefon uygulaması, taksicilerin en büyük problemleri arasında yer alan ‘öfke’ konusuna çözüm getiriyor.

BiTaksi, sürücülerin verdiği hizmetin kalitesini arttırmak ve kişisel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla BiTaksi Sürücü Akademisi’ni kurdu. Seminerlerinde buluşan taksicilere 3 ana başlık altında eğitim veriliyor.

Eğitimler uzmanlar tarafından veriliyor

300 sürücünün bulunduğu ilk gruba, Yrd. Doç. Yonca Tomaç Tunç tarafından verilen eğitimlerin sonuncusu dün gerçekleşti. İstanbul trafiğinde yoğun stres altında çalışan sürücülerin psikolojik yönden desteklenmesini ve yolcu deneyimini iyileştirmeyi amaçlayan eğitimlerde, “Müşteri İletişimi”, “Öfke ve Stres Kontrolü” ve “Etkin İletişim ve Vücut Dili” konuları işlendi.

Eğitime konuk olan Psikiyatri Uzmanı Dr. Bahar Tezcan, sürücülerle öfke duygusunu sorgularken öfke kontrolü üzerine bilgiler verdi. Öfkenin bir alışkanlık olduğunu ve öfke anında yaşananları anlamanın öfkeyi daha da artmadan durdurabileceğini söyleyen Tezcan, konuşmasının ardından sürücülerin sorularını yanıtladı.

“Öfke yönetilebilir bir durum”

Eğitim sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Psikiyatri Uzmanı Dr. Bahar Tezcan, taksicilerin yaşadığı öfke patlamalarının sebebini açıkladı.

Sürekli trafikte kaldıkları ve insanlarla temas etmek zorunda olduklarını ifade eden Tezcan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Öfkenin ne olduğunu öncelikle tanıttık çünkü öfke aslında sağlıklı bir duygu. Bir yandan da yönetilebilir bir duygu aslında. Neden? Çünkü düşüncelerimizden kaynaklanan bir duygu, bir anda ortaya çıkmaz. Düşüncelerimizi ne kadar olumlu bir şekle çevirebilirsek öfke duygusunu çok daha sağlıklı bir hale çevirebiliriz ve davranışlarımızı da ona göre bir şekle sokabiliriz. Biz tema olarak öfkenin ne olduğunu, yönetilebilir bir kavram olduğunu, baş edilebilir bir durum olduğunu anlatmaya çalıştık. Çünkü öfke karşısında pek çok kişi çaresiz hissediyor kendini ve kontrolden çıktığını düşünüyor. Biz de bu eğitimlerde öfkenin yönetilebilir bir durum olduğunu anlatmaya çalıştık.”

“Taksici ve müşteri ilişkilerinde öfkeyi minimuma indirmiş olacağız”

Tezcan ayrıca müşteri ile yaşanan tartışmalarda belirleyici tarafın taksiciler olabileceğini söyledi.

Taksicinin ılımlı davranış göstermesi halinde aynı tepkiyi alacağını belirten Dr. Tezcan, “Kontrol mekanizması olarak taksicileri baz aldık. Çünkü bütün müşterileri değiştiremeyiz, bütün müşteriler sağlıklı davranamaz. Bu beklentiyi bir kenara koymamız gerekiyor herşeyden önce. Ama taksiciler kendi davranışlarını kontrol edebilirlerse bu karşıya olumlu yansıyacaktır. Dolayısıyla bu zincir bir yerden kırılmış olacaktır. Öfke patlamalarının yaşandığı taksici ve müşteri ilişkilerini de minimuma indirmiş olacağız” dedi.



12 bin sürücünün eğitimlerden geçirilmesi hedefleniyor

Eğitim seminerlerinin düzenleyicisi olan BiTaksi Saha ve Operasyonlar Direktörü Çağlar Ergin de, uzun süren araştırmalar sonunda 3 ana başlık altında eğitimleri hazırladıklarını belirtti.

Eğitimlerin ilerleyen dönemlerde online olarak verilebileceğini de açıklayan Ergin şöyle konuştu:

“Hizmet sektöründesiniz, iyi hizmet vermek zorundasınız, herkesin istediğini yerine getirmek zorundasınız. Bu arada İstanbul’un trafiği ile boğuşmak zorundasınız. Bir sürü stres kaynağı var. Dolayısıyla biz şirket bünyesinde taksi sürücülerine faydalı olabilecek, bu sayede de yolcularımıza daha faydalı olabilecek ne yapabiliriz diye düşündük. BiTaksi Sürücü Akademisi diye bir akademi kurduk. İlk başta 3 tane konu başlığı belirledik en çok neye ihtiyaçları olabilir diye. Bunların ilki müşteri ilişkileri çünkü her gün müşterilerle beraberler. Sonrasında İstanbul gibi bir metropolde trafik stres ve öfke kaynağı. Öfkelerini ve streslerini kontrol edebilmeyi, doğruya yöneltebilmeyi öğretecek bir seminer dizisi yaptık. Arkasında da etkili iletişim ve vücut dili üzerine seminer düzenledik. Bu 3 temel semineri bir araya getirerek yaklaşık 3 aylık bir süre içerisinde sürücülerimizi bu seminer dizisinden geçirdik ve bugün de ilk mezunlarımızı verdik. Şu anda ilk aşamada 300 sürücümüzü bu eğitimlerden geçirdik. Yıl sonuna kadar bu şekilde yaklaşık bin sürücümüzü eğitimlerden geçirip mezun etmeyi düşünüyoruz. Aynı zamanda bu eğitimlerin online içeriklerini hazırlıyoruz şu anda. Bu içerikler bittikten sonra BiTaksi içerisindeki 12 bin sürücünün tamamını bu eğitim seminerlerinden geçireceğiz.”

BiTaksi Sürücü Akademisi eğitimlerine katılan taksiciler de eğitimler sonrası ilk mesailerine farklı düşüncelerle çıkacaklarını söyledi.

Eğitimlerin öfke kontrolü için faydalı olduğunu belirten Taksici Yusuf Dağcı ise “Eğitimler taksiciye değerden daha fazla şey katıyor. Öfke ve sinirlenmeme konusunda yapılan konuşmalar bizim önemli bir mesafe katetmemizi sağlayacak” dedi.

Eğitim ve diploma törenin ardından ilk mezunlarını veren BiTaksi Sürücü Akademisi, yeni dönemde de sürücülere düzenli olarak eğitim vermeye devam edecek. Eğitimlerin sene sonunda bin kişiye ulaşması hedefleniyor.
Kaynak: İHA