'Leylek Ormanı' Fotokapanla Takip Edilecek

Kızılırmak Deltası'nda bulunan Leylek Ormanı'nda biri leylek yuvasına, diğeri de alanı görecek şekilde iki fotokapan yerleştirildi Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: 'Özellikle Kızılırmak Deltası'ndaki leylekleri takip etmek için fotokapan kurduk. Yine burada 8 leyleğe uydu vericisi taktık. Bu metotlarla hayvanları izleyerek, onlar için yapmamız gereken ne varsa yapıyoruz'

ZEHRA AYDIN - Kızılırmak Deltası'nda bulunan Leylek Ormanı'nda biri leylek yuvasına, diğeri de alanı görecek şekilde iki fotokapan yerleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, türleri koruma ve izleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalarla Kızılırmak Deltası'na iki adet fotokapan kurularak deltadaki leylekler izlenmeye başlandı.

Kızılırmak Deltası'ndaki Leylek Ormanı'nda biri leylek yuvasına, diğeri de alanı görecek şekilde iki fotokapan yerleştirildi. 46 leylek yuvasının bulunduğu ve 100'e yakın leyleğin yaşadığı alana kurulan bu fotokapanlar sayesinde, yavrular yuvadan uçmaya başladığında görüntü alınabilecek.

- Verici takılan leylek Mozambik'te

Fotokapan çalışmalarına ek olarak DKMP Genel Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi arasında yapılan iş birliğiyle Kızılırmak Deltası'ndaki 8 leyleğe uydu vericisi takıldı.

Bu sayede leyleklerin habitat kullanımları, göç hareketliliği, konaklama yerleri ve geri dönüp dönmediklerinin takibi yapılabiliyor.

Takip edilen leyleklerden alınan veriler neticesinde bir leyleğin Mozambik'te olduğu tespit edildi.

- '926 yapay leylek yuvası tesis ettik'

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sahip olduğu yaban hayvanı çeşitliliğinin korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından envanter ve izleme çalışmalarına büyük bir önem verdiklerini belirtti.

Tabiattaki hayvanları izlemek için çeşitli teknikler kullandıklarını aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:

'Özellikle Kızılırmak Deltası'ndaki leylekleri takip etmek için fotokapan kurduk. Yine burada 8 leyleğe uydu vericisi taktık. Bu metotlarla hayvanları izleyerek onlar için yapmamız gereken ne varsa yapıyoruz. Özellikle elektrik direkleri üzerine yuva yapan leyleklerin zarar görmemesi için şu ana kadar 926 yapay leylek yuvası tesis ettik. İlerleyen zamanlarda yaban hayatı için yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz.'
Kaynak: AA