Kosova'da Korolarla Dostluk Konseri

Priştine YEE, Kosova’nın orta kesiminde bulunan Liplan’daki Tahir Sinani Kültür Merkezi'nde Korolarla Dostluk Konseri düzenledi Konserde dört farklı kadın korosu Türkçe ve Arnavutça şarkılar seslendirdi.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Kosova’nın orta kesiminde bulunan Liplan kentindeki Tahir Sinani Kültür Merkezi'nde Korolarla Dostluk Konseri düzenledi. Konser Türkçe ve Arnavutça şarkılar seslendiren 4 farklı kadın korosuna Ahi Evran Üniversitesi'nden gelen akademisyenler ud ve bağlama gibi enstrümanlarla eşlik etti.

İkincisi düzenlenen Kosova korolarının ortak konserinde, Sevim Baki Bırveniku öncülüğünde Priştine Türk Müziği Kadınlar Korosu, Nevzat Şundo öncülüğünde Prizren Zübeyde Hanım Kadınlar Korosu, Nazlie Beadini Sadiku öncülüğünde Nexhmije Pagarusha Arnavut Müziği Kadınlar Korosu ve Nemide Begolli öncülüğünde İpek Arnavut Müziği Kadınlar Korosu, Türkçe ve Arnavutça şarkılar söyledi.

Priştine YEE Müdürü Mehmet Ülker, AA muhabirine açıklamada, YEE ailesi olarak Kosova’da ikisi Türk, ikisi de Arnavut müziği koroları olmak üzere 4 ayrı koro ile işbirliği yaptıklarını ve bu koroların konser çalışmalarının Priştine, Prizren ve İpek’deki merkezlerde desteklendiğini belirtti.

Ülker, bu koroların bir araya gelerek kendi repertuarlarına ek olarak, ortak repertuarlar icra edebileceği bir aile, birliktelik, ortak değerler konseri verdiğini kaydetti.

Kadın korolarının yanı sıra konser için ayrıca Ahi Evran Üniversitesi’nden Türk geleneksel enstrümanı bağlamayla müzik icra eden akademisyenlerin de davet edildiğini aktaran Ülker, bu tür faaliyetlerle iki ülke arasında ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerini, gelecekte de Türkiye’deki dernekleri ve üniversiteleri bu tür programlara davet edeceklerini vurguladı.

Konserde Türk Halk Müziği eserleri icra eden, Ahi Evran Üniversitesi Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kubilay Kolukırık da kültürler arası kaynaşmanın önemine değindi.

Kolukırık, “Müzik ortak ve evrensel bir dil ve bu buradaki halkların ve milletlerin kaynaşması noktasında bu dilin şüphesiz ve tartışmasız çok önemli bir yeri var. Dolayısıyla dostlukların ebediyetleşmesi adına, herkes kendi kültürünün altyapısını bir sonraki nesile mutlaka taşıyacaktır. Bu kültürel bir zorunluluktur ve çok önemlidir ama farklı kültürlere de saygı çerçevesi içerisinde.” diye konuştu.

Konserin sonunda YEE Liplan vatandaşlarına resepsiyon verildi.

Kaynak: AA