FETÖ'nün 'Komiser Grubu Sorumlusu'ndan İtiraflar

Erzurum'da, eski Emniyet Amiri Kahraman hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianamede, FETÖ'nün sohbet grubu sorumlu üyesiyle ilgili itiraflar yer aldı.

Erzurum'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) ilişkin, Hınıs ilçesinde görevli eski Emniyet Amiri Sevgin Kahraman hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın iddianamesinde, FETÖ'nün sohbet gruplarından sorumlu üyesinin itiraflarına yer verildi.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından örgüt üyeliğiyle suçlanan Kahraman hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen 16 sayfalık iddianamede, FETÖ/PDY'nin kuruluşu, amacı, stratejisi, yapılanması, faaliyeti, yönetim modeli, baskı oluşturma ve siyasi baskı stratejisi ile tanık beyanları hakkında bilgi verildi.

İddianamede, Cumhuriyet Başsavcılığının farklı bir soruşturma dosyasında bulunan komiser grubundan sorumlu eski öğretmen H.S'ye ait beyanların, örgütün faaliyetleri doğrultusunda yaptıklarını somutlaştırmak amacı ile delil olması için alındığı belirtildi.

H.S'nin beyanında, 17-25 Aralık'tan sonra toplantılarında siyaset konularının yoğun olarak konuşulmaya başlandığı, ByLock programını aralarında daha rahat haberleşebilmek için yüklediklerini söylediği iddianamede yer aldı.

İddianamede, H.S'nın şu ifadelerine yer verildi:

'Hayrettin isimli kişi herkesin ByLock kullandığını, bunun uygun olmadığını, bu yüzden bizim 'Eagle'ye geçeceğimizi söyledi. Toplantılarda uyguladığımız sistemi programda da uyguluyorduk. 15 Temmuz gecesi 23.00 sıralarında Eagle üzerinden Hayrettin mesaj gönderdi. Bu mesajda 'Şu anda darbe durumu var. Arkadaşlar görev yerlerine çağrılırsa silahlarını bırakmalarını, asker ile karşı karşıya gelinirse çatışma ortamına girilmemesi' gibi talimatlar içeriyordu. Grup içerisinde Hayrettin'e hitaben 'Kim yapıyor, ne oluyor' diye sorular soruldu ama Hayrettin cevap vermedi. Gecenin ilerleyen saatlerinde ise herkes programı sildi. Darbeden önce hiç haberimiz olmadı.'

- Örgüt üyelerinin eşleri istese dahi onlara ByLock yüklenilmiyor

İddianameye göre, komiserlere baktığı dönemde grubunda olan birini avukata yönlendirmediğini aktaran H.S, sıkıntı yaşayan bir emniyet mensubu olduğunda bunu öğretmenine söylediğini, öğretmeni de konuyu Hayrettin veya Ali'ye aktararak duruma göre yardımcı olması için bir avukata yönlendirdiklerini söyledi.

H.S, şunları anlattı:

'Siber Suçlar biriminde görevli M.Ö. ile özel toplantılar yapardık. Ondan 2 defa cd-dvd gibi materyal teslim aldım. Bu olay Ocak-Mart 2016 gibi oldu. Bunları Metin K'ye teslim ettim. İçeriklerine hiç bakmadım, ne olduğunu sorduğumda da cevap alamadım.'

Örgüt üyelerine yönelik beyanında bilgilerde veren H.S, 'H.V. içine kapanık biri idi. Kamu Personeli Seçme Sınavı soruşturmasında H.A'ya birtakım bilgiler verdi ancak bu yaptığından ötürü herhangi bir ödüllendirme almadı. H.V'nin isteği üzerine ona ByLock yüklenmedi. Eşler istese de ByLock yüklenmiyordu.' ifadelerini kullandı.

- Örgütün arama tarama mesulu habersizce evlerde arama yapmış

H.S, beyanlarında şunları dile getirdi:

'Öğretmenler olarak elimizde keyfiyete ilişkin flaş belleğimiz olurdu ancak görev yaptığım son 1,5 yılda bunlar kaldırıldı. Artık bilgisayar kullanmamız istenmiyordu. Ancak arama tarama mesulumuz vardı. Bu kişi ara sıra habersizce evlerimize gelir kitap, flaş bellek, bilgisayar gibi eşyaları ve evimizi arardı. Bu kişi Turan kod adlı idi. Toplantılarla ilgili bilgi bulunan flaşlarımı alır götürürdü. Toplantılarla ilgili bilgi bulunan flaş belleklerimi alır götürürdü. Toplantılardan sonra emniyet mensuplarından aldığımız bilgileri işlediğimiz flaş belleklerin içeriğini Hayrettin'e aktarır, sonra da flaş bellekleri alıp yok ederlerdi.'

İddianamede, tutuklu sanık Sevgi Kahraman'ın FETÖ/PDY'nin gizli haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğunun tespit edildiği, etkin pişmanlık kapsamında ifade veren eski emniyet amiri M.N'nin ifadesinde Kahraman'la '2001 Akademi Mezunları' olarak örgüt sohbet gruplarında toplantılarına katıldığı ve hakkında beyan ve teşhislerin bulunduğuna işaret edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmasına başlanacak Kahraman hakkında, 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme' ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Kaynak: AA